Амбулаторно измерване на кръвното налягане за 24 часа

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Първите опити за продължително амбулаторно измерване на кръвното налягане датират от петдесетте години на миналия век и се свързват с името на Pickering.

В последствие методът е осъвършенстван, измерването се извършва чрез осицилометрия – маншетът улавя трептеното на артериалната стена и околните мускули, което възниква в резултат на пулсовото налягане в кръвоностния съд.

Апаратът трансформира тези трептения в стойности на артериалното налягане и ги записва. Лекарят може да ги проследи на своя компютър в табличен и графичен вид. Уредът е с размерите на мобилен телефон и тегло от няколкостотин грама.

Артериалното налягане е един изключително променлив показател на човешкия организъм. То се влияе както от множество рискови фактори, отговорни за неговото възникване, така също и от събития, които могат да доведат до покачването му или спадането му в определен момент, без това да означава поява на хипертония или лошо проведено лечение за контрол на кръвното налягане.

Подобни притеснения много бързо могат да отпаднат при едно изследване с 24-часово амбулаторно измерване на кръвното налягане в обичайните за пациента условия на живот.

Изследването дава ценна информация за:

  • Промените в стойностите на АН в рамките на денонощието, по време на различна физическа активност, хранене, покой и сън.
  • Дава представа за естествените пикове на АН, например, рано сутрин или следобед.
  • С този метод може да се прецени необходимостта от медикаментозно лечение, когато се подозира на маскирана хипертония или хипертония на бялата престилка
  • Дава възможност да се оценява ефективността на предписаното лечение за постигане на 24-часово амбулаторно мониториране на артериалното налягане – факт, особено важен за предпазване на организма от допълнителни съдови увреждания.
  • Улеснява решенито на лекаря за часовете, в които трябва да се назначи приема на медикаментите. В някои случаи може да се наложат допълнителни дози или промяна в ритъма на прием.
  • Данните от 24-часово амбулаторно мониториране на артериалното налягане на кръвното налягане улеснява разбирането на неизяснени оплаквания от страна на пациента, които могат да бъдат свързани със замайване, световъртеж, прилошаване и притъмняване пред очите, обща слабост и разтреперване.

Извършване на изследването

Поставянето на апарата е бързо и безболезнено. Маншетът се поставя върху бицепса на ръката, която не е доминантна. Тоест ще бъде възможно да извършвате обичайните си движения, а самото устройство се закача като колан на кръста. Интервалът на измерване се определя от лекаря, в зависимост от целта на изследването.

По време на измерване трябва да спрете да се движите и да държите ръката неподвижна, с маншета на нивото на сърцето. Повечето апарати разполагат с бутон, който можете да натиснете ако желаете да измерите АН в точно определен момент.

След поставяне на апарата е желателно да се ангажирате с обичайната си активност. Анализът на 24-часовите данни ще е много по-информативен, ако представите описание на дейностите, които сте извършвали по време на изследването.

Отбележете часовете на прием на медикаменти, ритъма на събуждане, сън, заспиване, хранене и употреба на кафе, алкохол или цигари!

Прочети още:

Холтер- електрокардиографски запис

Електрокардиограма


Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.