Бета-блокерите – познати и непознати

Бета-блокерите са голяма група лекарства, които потискат бета-адренергичните рецептори. По този начин те блокират ефектите на хормоните епинефрин и норепинефрин, известни също като адреналин и норадреналин.

Бета-блокерите намаляват сърдечната честота, понижават кръвното налягане, разширяват артериалните съдове и подобряват притока на кръв.

Първият клинично приложим бета-блокер е пропранолол, който е синтезиран през 1964 г. от Джеймс Блек. Пропранолол се употребява и до днес, но при много по-ограничени показания. Откриването на бета-блокерите и използването им в медицината е едно от най-големите постижения на 20-ти век и е спасило хиляди човешки животи.

С годините групата на препаратите, наречени бета-блокери се разширява, появяват се нови субстанции със все по-селективно действие. Нежеланите странични ефекти се ограничават, а показанията за прилагане стават все по-специфични.

В кои случаи вашият лекар ще предпише бета-блокер?

  1. Исхемична болест на сърцето
  2. Сърдечна недостатъчност
  3. Лечение на високо кръвно налягане
  4. За забавяне на сърдечната дейност
  5. При мигрена, тревожни разстройства и панически атаки

Важно е да се отбележи, че бета-блокерите не се използват като първо средство за лечение на високо кръвно налягане, както е било преди години. Съвременната концепция за лечение на хипертония поставя на първа линия други вещества като диуретици, АСЕ инхибитори или AR – блокери, калциеви антагонисти. Често се започва с комбинация от две или три от тези вещества, включени в една таблетка.

При лечение на високо кръвно налягане, бета блокерите са по-скоро допълнителен медикамент, който се препоръчва за по-добър контрол, при ускорена сърдечна честота, съпътстваща исхемична болест на сърцето или сърдечна недостатъчност.

Химическите наименования на бета-блокерите обикновено завършват на –ОЛ. Най-често се изписват – бизопролол, атенолол, метопролол, лабеталол, небиволол, карведилол и други, в зависимост от конкретното състояние.

Кои са най-честите странични ефекти на бета-блокерите?

Честите нежелани реакции на бета-блокерите могат да включват:

  • По-изразено понижаване на сърдечната честота или кръвното налягане
  • Студени ръце или крака
  • По-лесна уморяемост
  • Леко повишаване на телесното тегло

Бета-блокери и други заболявания

Бета-блокерите обикновено не се използват при хора с астма поради опасения, че лекарството може да предизвика тежки астматични пристъпи.

При хора, със захарен диабет, особено на лечение с инсулин, бета-блокерите се използват предпазливо. Пациентите трябва да бъдат информирани, че е възможно да не разпознаят обичайните признаци на хипогликемия, като учестен пулс и прималяване. Затова е важно да проверявате редовно кръвната си захар, ако имате диабет и приемате бета-блокер.

Бета-блокерите могат също да повлияят на нивата на холестерола и триглицеридите. Те могат да причинят леко покачване на триглицеридите и умерено намаляване на “добрия” холестерол (HDL). Обичайно тези промени са временни.

Лечението с бета-блокери започва и се спира постепенно!

Бета блокерите и еректилната дисфункция

Проучвания при животни съобщават, че бета-блокерите като пропранолол могат да предизвикат еректилна дисфункция, по-вероятна при липофилните бета-блокери, какъвто е пропранолола. Ранните проучвания при хора, проведени при лечение на хипертоници, също са показали по-висока честота на еректилна дисфунция и са помогнали да се затвърди идеята, че бета-блокерите могат да я предизвикат. Въпреки това общоприето схващане, клиничните проучвания не успяха да потвърдят връзката между употребата на бета-блокери и еректилната дисфункция. Много по-вероятно е сексуалните проблеми да са свързани със самото заболяване, заради което са предписани бета-блокери, както и с психологически фактори, включващи страх от заболяването и от ефекта на предписаните лекарства. 

Бета-блокери и използването им по време на бременност

Различни проучвания показаха, че бета-блокерите не са противопоказани в първите месеци на бременността и няма опасност от увреждане на плода. В по-напреднала бременност, тези лекарства могат да се използват и за лечение на хипертония или други състояния, като се извършва редовен контрол върху кръвното налягане.

Прочетете повече за Медикаментозно лечение на високото кръвно налягане!