Бета-блокерите – познати и непознати

Picture of Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Бета-блокерите са голяма група лекарства, които потискат бета-адренергичните рецептори. По този начин те блокират ефектите на хормоните епинефрин и норепинефрин, известни също като адреналин и норадреналин.

Бета-блокерите намаляват сърдечната честота, понижават кръвното налягане, разширяват артериалните съдове и подобряват притока на кръв.

Първият клинично приложим бета-блокер е пропранолол, който е синтезиран през 1964 г. от Джеймс Блек. Пропранолол се употребява и до днес, но при много по-ограничени показания. Откриването на бета-блокерите и използването им в медицината е едно от най-големите постижения на 20-ти век и е спасило хиляди човешки животи.

С годините групата на препаратите, наречени бета-блокери се разширява, появяват се нови субстанции със все по-селективно действие. Нежеланите странични ефекти се ограничават, а показанията за прилагане стават все по-специфични.

В кои случаи вашият лекар ще предпише бета-блокер?

  1. Исхемична болест на сърцето
  2. Сърдечна недостатъчност
  3. Лечение на високо кръвно налягане
  4. За забавяне на сърдечната дейност
  5. При мигрена, тревожни разстройства и панически атаки

Важно е да се отбележи, че бета-блокерите не се използват като първо средство за лечение на високо кръвно налягане, както е било преди години. Съвременната концепция за лечение на хипертония поставя на първа линия други вещества като диуретици, АСЕ инхибитори или AR – блокери, калциеви антагонисти. Често се започва с комбинация от две или три от тези вещества, включени в една таблетка.При лечение на високо кръвно налягане, бета блокерите са по-скоро допълнителен медикамент, който се препоръчва за по-добър контрол, при ускорена сърдечна честота, съпътстваща исхемична болест на сърцето или сърдечна недостатъчност.

Химическите наименования на бета-блокерите обикновено завършват на –ОЛ. Най-често се изписват – бизопролол, атенолол, метопролол, лабеталол, небиволол, карведилол и други, в зависимост от конкретното състояние.

Кои са най-честите странични ефекти на бета-блокерите?

Честите нежелани реакции на бета-блокерите могат да включват:

  • По-изразено понижаване на сърдечната честота или кръвното налягане
  • Студени ръце или крака
  • По-лесна уморяемост
  • Леко повишаване на телесното тегло

Бета-блокери и други заболявания

Бета-блокерите обикновено не се използват при хора с астма поради опасения, че лекарството може да предизвика тежки астматични пристъпи.

При хора, със захарен диабет, особено на лечение с инсулин, бета-блокерите се използват предпазливо. Пациентите трябва да бъдат информирани, че е възможно да не разпознаят обичайните признаци на хипогликемия, като учестен пулс и прималяване. Затова е важно да проверявате редовно кръвната си захар, ако имате диабет и приемате бета-блокер.

Бета-блокерите могат също да повлияят на нивата на холестерола и триглицеридите. Те могат да причинят леко покачване на триглицеридите и умерено намаляване на “добрия” холестерол (HDL). Обичайно тези промени са временни.

Лечението с бета-блокери започва и се спира постепенно!

Бета блокерите и еректилната дисфункция

Проучвания при животни съобщават, че бета-блокерите като пропранолол могат да предизвикат еректилна дисфункция, по-вероятна при липофилните бета-блокери, какъвто е пропранолола. Ранните проучвания при хора, проведени при лечение на хипертоници, също са показали по-висока честота на еректилна дисфунция и са помогнали да се затвърди идеята, че бета-блокерите могат да я предизвикат. Въпреки това общоприето схващане, клиничните проучвания не успяха да потвърдят връзката между употребата на бета-блокери и еректилната дисфункция. Много по-вероятно е сексуалните проблеми да са свързани със самото заболяване, заради което са предписани бета-блокери, както и с психологически фактори, включващи страх от заболяването и от ефекта на предписаните лекарства. 

Бета-блокери и използването им по време на бременност

Различни проучвания показаха, че бета-блокерите не са противопоказани в първите месеци на бременността и няма опасност от увреждане на плода. В по-напреднала бременност, тези лекарства могат да се използват и за лечение на хипертония или други състояния, като се извършва редовен контрол върху кръвното налягане.

Прочетете повече за Медикаментозно лечение на високото кръвно налягане!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.