Висцералната мастна тъкан – риск за сърдечни заболявания

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Когато става въпрос за оценка на риска от сърдечни заболявания, е важно не само за това колко тежите, но и къде носите излишни килограми. Хората, с нормално тегло, според Индекса на телесното тегло (BMI), също могат да имат повишен риск от сърдечни заболявания, ако имат допълнителни мазнини, натрупани около талията.

Все повече доказателства сочат, че излишните мазнини в областта на корема са признак, че може да имате твърде много от висцералната мастна тъкан. Това е вид мазнина, която се натрупва около вътрешните органи и е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Защо висцералната мастна тъкан е важна?

Натрупването на мазнина около вътрешните органи като черния дроб и сърцето води до възпалителен процес и по-високи нива на липидите в кръвта.

Както възпалението, така и високите нива на липидите, допринасят за развитието на атеросклероза. Това е натрупване на плаки в стените на артериите, които ги стесняват и могат да доведат до инфаркти и инсулти.

Висцералната мастна тъкан носи повишен сърдечно-съдов риск, за разлика от подкожната!

Това обяснява защо хора, които имат нормално тегло, могат да бъдат „метаболитно нездрави“. Те могат да имат високи нива на липиди в кръвта, повишено кръвно налягане и повишена кръвна захар. Причина за това е натрупването на мазнини в областта на корема.

В същото време, хора със затлъстяване, без натрупване на мазнини около талията, всъщност могат да бъдат „метаболитно здрави“. Особено ако нямат никакви други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Количеството мазнини, натрупани около вътрешните ни органи, е свързано с нашето метаболитно здраве, без значение колко общо телесни мазнини имаме!

Какво да направите, ако имате излишни коремни мазнини?

  • Отслабнете!

За съжаление, няма бърза диета или упражнения, които могат да насочат загубата на тегло специално в областта на талията!

Все пак, загубата на тегло като цяло, води до намаляване на тези натрупвания и подобряване на общото телесно здраве.  

5 процента загуба на тегло може да доведе до подобрения в здравните маркери при тези с наднормено тегло и затлъстяване.

  • Движете се!

Дори минимално препоръчаната седмична активност от 150 минути, умерено интензивни, физически усилия, ще помогне да намалите обикалката на талията. По-интензивните тренировки ще доведат до по-изразено отслабване в областта на корема и по-добра физическа форма.  

Промените в начина на живот, помагат за подобряване на метаболитните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Възприемането на здравословни хранителни навици не само ще намали теглото ви, но и ще нормализира кръвната захар и кръвното налягане.

Статията е адаптирана от: Everyday health, New Heart Health Guidelines Focus on Belly Fat, Not Just Body Weight, By Lisa Rapaport

Прочетете повече за Рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.