Електрокардиограма

За да изпълнява своята помпена функция, сърцето се съкращава под въздействието на електрически импулси, които се зараждат в неговата тъкан. Тази електрическа активност може да бъде уловена и представена като поредица от вълни и пикове – така наречената електрокардиограма (ЕКГ).

Електрокардиограмата е бърз, лесен и неболезнен начин за изследване на сърдечната дейност. В медицината, ЕКГ – технологията е въведена от датския учен Айнтховен (Einthoven). През 1906, той предлага своето устройство за клинична употреба и публикува първите подробни описания на ЕКГ находки. За това свое откритие, през 1924 г., Айнтховен получава Нобелова награда.

Повече от 100 години, по-късно, изследването с електрокардиограма е неразделна част от всеки кардиологичен преглед. Каква информация получава вашият лекар от графичното представяне на електрическата активност на сърцето?

  • Информация за сърдечния ритъм – ритмичен или аритмичен, има ли преждевременни съкращения, наречени екстрасистоли или пък произхожда от различни от обичайните части на сърцето.
  • Честотата на сърдечните съкращения, която може да бъде нормална, ускорена или забавена
  • Времето, за което импулсите преминават през електрическата проводна система на сърцето – забавяне, пълно или частично блокиране на проводимостта
  • Състоянието на сърдечния мускул – могат да се установят данни за недостатъчно кръвоснабдяване – исхемия, или за промени, свързани с употеба на различни вещества и медикаменти. Изследването се извършва в спокойна обстановка, при комфортна температура в стаята. Вашият лекар ще ви помоли да легнете по гръб и да откриете горната част на гръдния си кош. Ще ви бъдат поставени шест електродни лепенки в областта на сърцето и четири електрода, подобни на големи щипки, в областта на китките и глезените. На местата на електродите ще бъде поставен гел или малко вода, за да се постигне по-добра проводимост. Важно е да лежите спокойно и неподвижно по време на записа за да не се появят допълнителни промени, наречени артефакти. Изследването отнема не повече от 5 минути и е напълно безопасно и безболезнено.

Има случаи, в които пациентът изпитва затруднение да легне по гръб. Тогава, е възможно изследването да бъде проведено и в седнало положение.

При пациенти, страдащи от тремор или при ниска температура в стаята, предизвикваща треперене, ЕКГ изследването може да бъде компрометирано. В тези случаи то продължава до постигане на добър резултат или се предпочитат други методи за изследване на сърцето.

Прочети още:

Най-чести лабораторни изследвания при сърдечносъдови заболявания