Електрокардиограма

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

За да изпълнява своята помпена функция, сърцето се съкращава под въздействието на електрически импулси, които се зараждат в неговата тъкан. Тази електрическа активност може да бъде уловена и представена като поредица от вълни и пикове – така наречената електрокардиограма (ЕКГ).

Електрокардиограмата е бърз, лесен и неболезнен начин за изследване на сърдечната дейност. В медицината, ЕКГ – технологията е въведена от датския учен Айнтховен (Einthoven). През 1906, той предлага своето устройство за клинична употреба и публикува първите подробни описания на ЕКГ находки. За това свое откритие, през 1924 г., Айнтховен получава Нобелова награда.

Повече от 100 години, по-късно, изследването с електрокардиограма е неразделна част от всеки кардиологичен преглед. Каква информация получава вашият лекар от графичното представяне на електрическата активност на сърцето?

  • Информация за сърдечния ритъм – ритмичен или аритмичен, има ли преждевременни съкращения, наречени екстрасистоли или пък произхожда от различни от обичайните части на сърцето.
  • Честотата на сърдечните съкращения, която може да бъде нормална, ускорена или забавена
  • Времето, за което импулсите преминават през електрическата проводна система на сърцето – забавяне, пълно или частично блокиране на проводимостта
  • Състоянието на сърдечния мускул – могат да се установят данни за недостатъчно кръвоснабдяване – исхемия, или за промени, свързани с употеба на различни вещества и медикаменти. Изследването се извършва в спокойна обстановка, при комфортна температура в стаята. Вашият лекар ще ви помоли да легнете по гръб и да откриете горната част на гръдния си кош. Ще ви бъдат поставени шест електродни лепенки в областта на сърцето и четири електрода, подобни на големи щипки, в областта на китките и глезените. На местата на електродите ще бъде поставен гел или малко вода, за да се постигне по-добра проводимост. Важно е да лежите спокойно и неподвижно по време на записа за да не се появят допълнителни промени, наречени артефакти. Изследването отнема не повече от 5 минути и е напълно безопасно и безболезнено.

Има случаи, в които пациентът изпитва затруднение да легне по гръб. Тогава, е възможно изследването да бъде проведено и в седнало положение.

При пациенти, страдащи от тремор или при ниска температура в стаята, предизвикваща треперене, ЕКГ изследването може да бъде компрометирано. В тези случаи то продължава до постигане на добър резултат или се предпочитат други методи за изследване на сърцето.

Прочети още:

Най-чести лабораторни изследвания при хипертония

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.