Здравето на децата ни

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за смъртност в световен мащаб. Огромен брой клинични проучвания са установили рисковите фактори за тяхното възникване. Не е тайна за никого, че високото кръвно налягане, диабетът, тютюнопушенето, затлъстяването и обездвижването са основните врагове на доброто сърдечно-съдово здраве. Каква е нашата отговорност като родители по отношение на здравето на децата ни и можем ли да ги предпазим от вредните въздействия върху тях?

Съвременната концепция за атеросклерозата предполага, че болестните промени са заложени още в най-ранна детска възраст. Те прогресират с израстването и се проявяват като сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст. Дали сърдечно-съдовото здраве се определя от наследственост или от начина на живот е много важен въпрос. Проучвания показват, че участието на генетиката е само 15% от всички определящи фактори.

Идеалното сърдечно-съдово здраве се дължи предимно на здравословни навици, свързани с правилно хранене, отказ от тютюнопушене и редовна физическа активност!

Като родители, можем да направим много за здравето на децата ни, дори още преди да ги заченем. Идеалното сърдечно-съдово здраве на майката, преди и по време на бременността, допринася много за намаляване на сърдечно-съдовия риск при децата в тяхната зряла възраст. Ето и основното, което трябва да имаме предвид:

Рискови фактори, свързани с околната среда

Продължителното излагане на деца на среда с замърсен въздух, тютюнев дим, нитрати, олово, въглероден окис и други, често срещани замърсители, отдавна е определено като рисково за бъдещо развитие на ССЗ.

Генетични и епигенетични фактори

Епигеномът представлява надстройка от промени в ДНК на човека, които се унаследяват и контролират изявата на различни генетични заложби.  Той е уязвим от фактори на околната среда и различни въздействия по време на вътреутробното развитие могат да определят бъдещ сърдечен или метаболитен проблем.

Чревният микробиом и метаболитното здраве при децата

Човешкият микробиом е съвкупност от всички микроби, които живеят в нашите тела и влияят върху храненето, имунната функция, отговора на вредности на средата и риска от развитие на заболявания. Чревният микробиом се развива бързо в детска възраст и достига зрялост с израстването на детето. Ако микробиомът е непълноценен, с намалено количество микробен генетичен материал се стимулират възпалителни, имунни и метаболитни промени, които са свързани със затлъстяване, инсулинова резистентност и високо кръвно налягане. За съжаление честият прием на антибиотици в детска възраст уврежда нормалния микробиом и може да доведе до бъдещи здравни проблеми.

Витамин D и сърдечно-съдовото здраве при децата

Недостигът на витамин D е нарастващ, независим рисков фактор за развитие на ССЗ, включително и в детска възраст. Счита се, че той провокира развитие на атеросклеротични промени в съдовете и формиране на плаки. Добрата новине е, че навременното проследяване и компенсация на недостига му, може да повлияе благоприятно сърдечно-съдовия риск.

Затлъстяването представлява най-сериозен риск за здравето на децата ни

То предизвиква промени във функцията на мастните клетки и може да доведе до инсулинова резистентност и системна възпалителна реакция. Про-възпалителните вещества стимулират производството на С-реактивен протеин, фибриноген и други маркери. Те могат да бъдат изследвани в детска възраст и да бъдат предприети съответните мерки.  

Ритъмът на деня и нощта повлияват сърдечното здраве  

В човешкия организъм съществуват множество циркадни ритми, свързани с редуването на ден и нощ. Те се влиялят от различни фактори на външната среда, а тяхното нарушаване определя множество вредни реакции на организма. Нарушаването на физиологичния ритъм на клетките на сърцето, води до промени в метаболизма, проводимостта и отговора към стрес.

Децата са особено уязвими на промени в денонощните ритми на тялото. Това най.често са свързани с недостатъчен нощен сън и нощно хранене.

Промоцията на здравословен начин на живот в най-ранна детска възраст, а дори и преди зачеването, е ключово за предотвратяването на заболявания в зряла възраст.

Основна наша отговорност като родители е да се погрижим както за своето здраве, така и за здравето на децата ни.

Прочетете повече за Рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.