Какво представлява КАТЕТЪРНАТА АБЛАЦИЯ?

Picture of Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Катетърната аблация е често използван метод за лечение на различни видове аритмии. При пациенти с пристъпно сърцебиене успешното му приложение е близо до 100%. Това е единственият метод, който позволява на тези пациенти да се излекуват окончателно, без да се налага прием на антиаритмични медикаменти.

Методът има широко приложение при пациенти с чести пристъпи на предсърдно мъждене , като гарантира намаляването на броя и продължителността им В 80% от случаите води до пълното им изчезване.

Катетърната аблация е ефективен метод и се използва често при редица други аритмии като:

 – Предсърдно трептене (над 90% ефективност)

 – Камерни екстрасистоли при здрави сърца

 – Камерни тахикардии

 – WPW синдром: Класически пример за използване на катетърна аблация. При това състояние е налице вродена допълнителна връзка в сърцето. Електрическите импулси заобикалят нормалния път и в много случаи пациентите имат пристъпно сърцебиене. Ефективността на катетарната облация при това заболяване е над 90%

Как се извършва процедурата?

Катетърната аблация и електрофизиологичните изследвания са инвазивни методи за диагностика и лечение на ритъмни и проводни нарушения на сърцето. Извършват се под местна упойка. Три или четири катетъра се въвеждат през бедрените вени в зоната на ингвиналната гънка и се позиционират в десните сърдечни кухини. Те представляват електроди, които записват електрически сигнали от вътрешната повърхност на сърцето. На базата на записаните сигнали от електродите може да се постави точна диагноза на ритъмното или проводното нарушение.

След поставяне на точната диагноза и при наличие на показания, в рамките на същата процедура, се осъществява и самото лечение. То се изразява в намирането на точното място в сърцето, което е отговорно за възникването и поддържането на аритмията.

Следва пропускане на електрически ток със специална характеристика през катетър, позициониран в съответната зона. Електрическият ток води до нагряване на тъканта под катетъра на площ около 2-4 кв. мм до около 70° C. Чрез това нагряване тъканта губи електрическите си свойства и не може да участва повече в зараждането и поддържането на съответното ритъмно нарушение.

Какви са предимствата на електрофизиологичните методи?

Всички електрофизиологични процедури се отличават с ниска честота на усложненията. Рискът от усложнения при катетърни аблации например не надвишава 1%. Тези усложнения обикновено са много леки и рядко се налага допълнителен престой в болницата или други интервенции.

Процедурата не е свързана с болка и се извършва след поставяне на местна упойка на мястото, където се намира съда, през който се осъществява достъп. В много редки случаи се наблюдава бързо отминаващо усещане за затопляне в гърдите на пациента по време на самото нагряване на тъканта, което протича за не повече от минута при всяка отделна апликация.

„Градска кардиология“ насочва пациенти, които имат необходимост от това лечение към УМБАЛ Токуда. Прочетете повече за процедурата тук!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.