И едно питие е много за кръвното налягане

Picture of Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Консумацията на дори само едно питие на ден е достатъчна, за да повиши кръвното налягане при здрави хора, показват резултатите от скорошно научно проучване.

Въпросът, който често се задава, е дали обичайният прием на малки количества алкохол е свързан с повишаване на кръвното налягане. Проучването установи пряка линейна връзка, без да има доказателства за прагова консумация. Това означава, че дори минималните количества алкохол се отразяват негативно върху кръвното налягане.

Систолното артериално налягане, или “горната граница” е най-важният индикатор за риск от сърдечно-съдови заболявания. Връзката между неговите стойности и консумацията на алкохол е постоянна и присъства както при мъже, така и при жени.

И едно питие на ден повишава кръвното налягане

Проучването не открива никакви доказателства, че малката консумация на алкохол може да донесе ползи за човешкото здраве.
Известно е, че алкохолът не е единственият и не е основният фактор за високото кръвно налягане. Ефектите от малки количества алкохол, които са установени в анализа, не са биологично толкова важни, колкото тези, предизвикани от големи дози. И въпреки това:

По-малко алкохол е по-добре, а без консумация на алкохол е още по-добре!

Изследването е публикувано онлайн на 31 юли в специализираното издание Hypertension. Изследователите са анализирали данни от седем големи проучвания, проведени в САЩ, Корея и Япония, включващи 19,548 възрастни, от които – 65% мъже. Нито един от участниците не е бил диагностициран с хипертония или друго ССЗ, диабет, болести на черния дроб, алкохолизъм или употреба на големи количества алкохол.

Данните показват, че хората, които консумират 12 г алкохол дневно имат с 1.25 mm Hg по високо систолно кръвно налягане. При тези, които консумират средно 48 г алкохол на ден, систолното налягане се увеличава с близо 5 mm Hg!

От гледна точка на долната граница на кръвното налягане, връзката с консумацията на по-малки и по-големи количества алкохол се запазва.

Световната здравна организация препоръчва да се избягва приема на алкохол

Ако вече пиете алкохол и не искате да спрете, желателно е да ограничите консумацията до две или по-малко стандартни напитки на ден за мъже и една или по-малко стандартни напитки алкохол на ден за жени.

Една стандартна напитка съдържа около 14 грама алкохол. Това е приблизителната стойност и може да варира в зависимост от типа на напитката. Например:

  • 355 мл обикновена бира съдържат около 14 грама алкохол.
  • 148 мл вино съдържат около 14 грама алкохол.
  • 44 мл концентрат съдържат около 14 грама алкохол.

По разбирането, че консумацията на малки количества алкохол има потенциално благотворно въздействие върху сърдечносъдовите заболявания няма научен консенсус!

Прочетете повече за Рискови фактори за артериална хипертония!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.