Високо кръвно налягане при бременни

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Вие или ваша близка очаквате дете. Щастливи сте, изпълнени с надежда и, разбира се, с мъничко тревога – за детето, за раждането, за майчинството. Вашият акушер – гинеколог ще бъде до вас и ще се погрижи бременността да протече без проблеми. Понякога, обаче, се установява високо кръвно налягане при бременни, което изисква преглед на други специалисти и извършването на допълнителни изследвания.

Повишаването на кръвното налягане при бременни засяга 5–10% от бременностите. Състоянието представлява риск както за майката, така и за плода, включително забавяне в растежа и преждевременно раждане. Високите стойности на кръвното налягане могат да бъдат причина за вземане на решение за предизвикано раждане. Често, повишаването на кръвното налягане се придружава с протеинурия – отделяне на белтък с урината. Тази комбинация е по-опасна и може да прерастне в прееклампсия и еклампсия.

Като хипертония на бременността се определят измерените, в кабинета на лекаря, стойности на кръвното налягане по-високи от 140/90 mmHg. Ако стойностите са равни или по-високи от 160/110 mmHg, хипертонията се определя като тежка. Тя може да се прояви по няколко начина:

Предшестваща хипертония:

Повишеното кръвно налягане предшества бременността или  се появява преди 20-а гестационна седмица. Обикновено продължава повече от 6 седмици след раждането и понякога се съпътства от протеинурия.

Гестационна хипертония:

Развива се след 20-а гестационна седмица и обикновено изчезва до 6 седмици след раждането. Може да има или да няма придружаваща протеинурия.

Комбинация от предшестваща хипертония и гестационна хипертония с протеинурия

Прееклампсия:

Хипертония със значителна протеинурия (>0.3 g/24 h или ≥30 mg/mmol микроалбуминемия). Настъпва по-често по време на първата бременност, при многоплодна бременност, при предшестваща хипертония, бъбречно заболяване или диабет. Основните оплаквания са:  главоболие, зрителни нарушения, болки в корема или патологични лабораторни изследвания, включително данни за протеинурия. Единственото лечение при прееклампсия е раждане

Хипертония, която не може да бъде класифицирана:

При пациентки, които не са посещавали редовно консултации за бременни, високото кръвно налягане може да бъде измерено за първи път след 20-а гестационна седмица. Повторна оценка трябва да бъде направена 6 седмици след раждането и да се прецени дали се налага лечение.

Измерването на кръвното нялагане в лекарския кабинет може да бъде стресиращо за бременната жена. Очакването на резултата и притеснението от решението на лекаря може да доведе до повишаване на артериалното налягане, в по-голяма степен отколкото то би било в домашна обстановка. Този феномен се нарича „хипертония на бялата престилка“, среща се в около 30% от случаите и е предпоставка за неточност в диагнозата. Освен това, еднократното измерване не може да установи дали естествената вариация на кръвното налягане през денонощието е в рамките на нормалното и дали няма други моменти, когато то е значително повишено.

Високо кръвно налягане при бременни се установява най-добре с 24-часово автоматично измерване на кръвното налягане, в ежедневна среда и дейности. Изследването се извършва с малък апарат – Холтер, чрез който кръвното налягане са измерва на всеки 30 мин. през деня и на 60 мин. през нощта. Методът е напълно безвреден, не болезнен и единственият дискомфорт, който може да причини е от стягането на маншета при нощните измервания. Важно е да се отбележи, че това е единственото изследване, което може да даде пълна представа за нивото на кръвното налягане при бременната жена.

Прочети още:

24-часово амбулаторно мониториране на артериалното налягане (24АМАН)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.