Личностни страхове по време на COVID 19

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Заради продължаващата епидемия от COVID 19, милиони хора по целия свят живеят в среда, белязана от смърт и болест. Ежедневието е свързано с изолация, тревога и несигурност. Един от основните личностни страхове е страхът от бъдещето.

Преминаването на личността през промяна е сложен психичен процес – старите модели вече не работят, а новите са непознати. И тук човек изпада в сериозен дисбаланс между възможност и реалност, между желаното, подреденото и неизвестното, обърканото. Промените се възприемат трудно и със съпротива.

Възприятията се ограничават заради наложените граници и дистанция, а мисленето е затормозено, защото функционира в хаос от страхове и информация. Нашите личностни страхове вземат връх. Социалната и физическата изолация водят до самота – големият проблем на съвремието от преди Covid-19, който сега се изостря с голяма яркост и сила.

Ситуацията е нова, сложна, непозната, изпълнена с малко явни и много скрити заплахи. Животът е променен и едва ли някога ще се върне към предишните модели. Личността трябва да продължи напред по нови правила, които към момента са непълни, неустановени и криещи много неизвестни.

Всеки трябва да се самоограничи и наложи физическа дистанция между себе си и другите. Със сигурност е ясно, че е необходимо завишено внимание към чистотата в цялост – лична хигиена, чистота в дома и заобикалящата среда, чистота на мисли, емоции, поведение. И не на последно място – поемането на лична отговорност за мен и за другите.

В психологията една от причините за тревожни разстройства е разликата между личния потенциал за поемане на отговорност и тежестта на отговорност, която отделният човек трябва да понесе.

За да премине човек по-лесно през извънредността на съвремието е желателно да спазва поне някои от изброените по-долу препоръки:
  1. Създаване и спазване на ежедневен режим и собствени правила, които създават усещането за контрол на настоящето.
  2. Участие в творчески процес, който стимулира въображението и успокоява душата – книги, филми, рисуване, музика, приложни занимания, игри и др.
  3. Учене и усъвършенстване  на нови или забравени умения и знания.
  4. Спорт и движение, физическа активност.
  5. Засилена комуникация с близки и приятели, както и хора, който успокояват и са референтни личности за човека.
  6. Включване в общи каузи и инициативи, за да се усети съпричастност – благотворителност и доброволчество.
  7. Спазване на общоприетите правила и поемане на отговорност за другите.
  8. Техники за разтоварване на емоционалния и менталния стрес – техники на дишане, медитации, молитви.
  9. Включване на технологиите за преодоляване на новите граници чрез виртуални пътувания, забавления и общуване. Виртуален хедонизъм.
  10. Смях и добро настроение – вицове, шеги, колажи.

Основна ценност на съвременното общество е правото на свобода – свобода на избор, свобода на работа, свобода на предвижване, свобода на словото. Но всяка ценност има своята цена.

Томас Джеферсън е казал: „Постоянна бдителност – това е цената на свободата”.

Ако тази мисъл се отнесе към настоящия момент, то възприемането на новите ограничения ще е значително облекчено. Защото всички те имат една единствена цел – да  предпазят хората от болестта, да ги научат да поемат личната си отговорност, адекватна на новите условия на живот.

Емоцията да си реално свободен е да си отговорен. При погрешно разбиране на ценността свобода се нарушава основен защитен механизъм на психиката. Тогава ограниченията и правилата пречат, развиват се паранои, фобии, неврози, които наслагват излишна агресия и неудовлетвореност и като резултат животът се изпълва с така модерния напоследък „хейт”.

Автор: Михайлина Абрашева, психолог

Последвайте страницата на Градска кардиология във Facebook!

Прочетете повече в Полезно е да знаете!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.