Метаболитен синдром

Метаболитен синдром се нарича комбинация от състояния, които се срещат заедно, увеличавайки риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Тези състояния включват повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, излишна телесна мазнина около кръста и повишени нива на холестерол или триглицериди.

Диагнозата Метаболитен синдром се счита за потвърдена при наличието на три или повече от изброените по-долу признаци:

  • Голяма обиколка на талията – повече от 89 см за жените и 102 см за мъжете
  • Високо ниво на триглицериди в кръвта – равно или повече от 1,7 mmol/L
  • Нисък “добър” или HDL холестерол – по-малко от 1,04 mmol/L при мъжете или по-малко от 1,3 mmol/L при жените
  • Повишено кръвно налягане – 130/85 mm Hg или по-високо
  • Повишена кръвна захар на гладно – 5,6 mmol/L или по-висока

Ако имате само едно от тези състояния, не означава, че имате метаболитен синдром, но все пак показва по-висок сърдечно-съдов риск. Ако се появят и други прояви на метаболитния синдром – вашият риск нараства допълнително. При всички случаи е необходимо да посетите кардиолог и заедно да направите план за положителна промяна във вашия начин на живот. Ако това се налага, лекарят може да предпише и медикаментозно лечение на отделните състояния на метаболитния синдром.

Повечето нарушения, свързани с метаболитния синдром, нямат изразени симптоми. Един от лесноустановимите признаци е голямата обиколка на талията. Ако забелязвате промени в начина, по който ви стоят дрехите и преразпределение на мастната тъкан по тялото ви, дори и без да сте увеличили теглото си – трябва сериозно да се замислите. Ако кръвната ви захар е висока, може да забележите симптоми на диабет – като засилена жажда, повишено уриниране и умора.

Метаболитният синдром е тясно свързан с наднорменото тегло и намалената физическа активност, както и със състояние, наречено инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса ви, който помага на получените при хранене въглехидрати (глюкоза) да проникнат в клетките ви и да се използват като гориво.

При хора с инсулинова резистентност, клетките не реагират нормално на инсулина и глюкозата не може да влезе лесно в тях. В резултат на това, нивата на кръвната ви захар се покачват, дори когато тялото ви отделя все повече и повече инсулин, в опит да я понижи. Задълбочаването на това състояние води до поява на захарен диабет.

Повишените нива на хорлестерол и триглицериди увеличават риска от развитие на атеросклероза, исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест.

Няколко са основните рискови фактори за появата на метаболитния синдром:

  • Възраст – рискът от метаболитен синдром се увеличава с възрастта.
  • Затлъстяване, особено в областта на корема, увеличава риска от поява на метаболитен синдром.
  • Диабет – по-вероятно е да развиете метаболитен синдром, ако сте имали диабет по време на бременност (гестационен диабет) или ако имате фамилна анамнеза за диабет тип 2.
  • Други заболявания – рискът от метаболитен синдром е по-висок, ако ви е била установена стеатоза на черния дроб (неалкохолно мастно чернодробно заболяване), синдром на поликистозните яйчници или сънна апнея.

Ако сте били диагностицирани с метаболитен синдром или някой от неговите компоненти, не се отчайвайте! Необходимо е единствено да извършите правилните промени в начина ви на живот, които не само ще ви направят по-здрави, но и по-добре изглеждащи, по-балансирани и щастливи.

Първо и най-важно е намаляването на телесното тегло!

Придържането към режим, съдържащ храни с нисък гликемичен индекс ще позволи да се намали ефекта на високото ниво на инсулин в кръвта ви, да се намали глада и нуждата от сладки храни, и да започне процеса на отслабване. Трябва стриктно да се избягват тестени и сладки храни, подсладени напитки и алкохол, мазни меса и сирена, храни, съдържащи трансмазнини. Основен дял в храненето трябва да имат пресните заленчуци, несладки плодове, риба и нетлъсто месо. Препоръките за хранене при метаболитен синдром не се различават съществено от принципните препоръки за здравословно хранене.

Редовната физическа активност, включваща поне 30 минутни, интензивни, аеробни упражнения на ден, е решаваща за подобряването на състоянието на вашия метаболизъм. Не е необходимо непременно да посещавате фитнес клуба. Достатъчно е да не ползвате асансьор и да се движите пеш, с добро темпо.

Необходимо е и намаляване на нивото на стреса в ежедневието ви. Физическата активност, медитацията, йогата и други програми могат да ви помогнат да се справите със стреса и да подобрите емоционалното и физическото си здраве.

Прочети още:

24-часово амбулаторно мониториране на артериалното налягане (24АМАН)