Разширени вени – сериозен или козметичен проблем?

Picture of Д-р Александър Гарев

Д-р Александър Гарев

Специалист кардиолог с професионални интереси в съдовата медицина. Асистент към Катедра по пропедевтика на вътрешните болести, УМБАЛ „Александровска”.

Според редица проучвания, от разширени вени (варикоза) са засегнати около 25% от жените и близо 10% от мъжете. Те могат да причинят тежест, болка и умора в краката, както и парещо или пулсиращо усещане. Тези оплаквания, в съчетание с нарушения външен вид на засегнатия участък, увеличават дискомфорта и създават притеснения у пациентите, особено на дамите.

Кожата е покрита с невидими венички, които в нормално състояние са с диаметър по-малък от една десета част на милиметъра. Когато нараснат и достигнат размер 0,2-0,3 мм, те вече се забелязват. Тогава говорим за разширени вени. Това състояние нерядко е съпроводено с болезнено подуване на краката. Това, обичайно е първият симптом на венозна недостатъчност, докато при втория стадий разширените вени са видими.

Каква е причината за появата на разширените вени?

Както при повечето болести, така и при варикозата, причините за възникване на заболяването са повече от една.

Може да се каже, че наследствеността има най-голяма тежест при възникване на състоянието. Ако майката страда от разширени вени, съществува 45 % вероятност дъщерята също да има такива оплаквания. Рискът се повишава значително – близо 70 %, ако и двамата родители имат този здравословен проблем.

Ето и останалите фактори, които увеличават риска от развитие на разширени вени:

Възраст – Рискът от разширени вени се увеличава с възрастта. Стареенето причинява износване на клапите във вените, които помагат за регулиране на кръвния поток. В крайна сметка това износване позволява по-голямо количество кръв да се събира в периферните вени вместо да тече по посока към сърцето.

Пол – Жените са по-склонни да развият разширени вени. Хормоналните промени по време на бременност, предменструация или менопауза намаляват еластичността на венозните стени. Хормонално лечение, като противозачатъчни хапчета, може също да увеличи риска от поява на разширени вени.

Бременност – По време на бременност, обемът на кръвта в тялото се увеличава. Тази промяна подпомага нарастващия плод, но също така може да доведе до неприятен страничен ефект – разширени вени на краката. Хормоналните промени по време на бременност също играят роля за възникване на състоянието.

Затлъстяване – Наднорменото тегло нарушава венозния кръвоток и допринася за влошаване на състоянието.

Продължително стоене прав или заседнал начин на живот – Заемането на едно и също положение на тялото продължително време също нарушава венозния кръвоток.

При подходящо лечение разширените вени могат да намалеят с около 30 до 90 %. За съжаление, шансът напълно да изчезнат е малък.

Потърсете лекарска помощ ако вашите разширени вени ви причиняват болка и дискомфорт, както и при напреднали козметични промени!

Макар и рядко, при хората с разширени вени могат да настъпят усложнения, някои от които опасни. Необходимо е редовно проследяване и оценка на състоянието, което се извършва най-често с доплер ехография на съдовете.

Възможни усложнения на варикозата:

Болезнени язви – те могат да се образуват по кожата в близост до най-засегнатите участъци и особено по глезените. Преди образуването на язва по кожата се появява обезцветено петно. Незабавно се обърнете към Вашия лекар ако забележите подобни промени!

Тромби – обикновено се образуват ако дълбоките вени на долните крайници са разширени. Засегнатият крак може да стане болезнен и да се подуе. Всяка постоянна болка или подуване на краката изисква медицинска помощ, тъй като може да показва образуване на кръвен съсирек – състояние, известно в медицината като тромбофлебит.

Кървене Понякога вените, които са много близо до кожата, могат да се спукат. Това обикновено причинява само леко кървене. Но всяко кървене, което не може да се овладее изисква медицинска помощ.

Aĸo вeчe имaтe paзшиpeни вeни, тpябвa дa пpeдпpиeмeтe промени в начина си на живот и да обърнете сериозно внимание на проблема си!

  • Избягвaйтe дa cтoитe пpaви зa пpoдължитeлни пepиoди oт вpeмe!
  • Отслабнете и пoддъpжaйтe здpaвocлoвнo тeглo!
  • Не се обездвижвайте! Редовните упражнения подобряват венозната циркулация!
  • Изпoлзвaйтe ĸoмпpecиoнни чopaпи когато ви предстои подържително стоене или седене, полет със самолет или дълго пътуване!
  • Повдигнете и дайте почивка на краката си винаги когато е възможно!

Запишете час за венозен Доплер на долни крайници при д-р Александър Гарев!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.