Средиземноморската диета забавя прогресията на атеросклерозата

Изнесени са нови данни от проучването CORDIOPREV. При пациенти с коронарна болест на сърцето, спазването на средиземноморска диета намалява прогресията на атеросклерозата. Средиземноморската диета е по-ефективна, отколкото храненето с ниско съдържание на мазнини.

Според изследователския екип „настоящото проучване е първото, което установи ефективна диетична стратегия за вторична сърдечно-съдова профилактика. То затвърждава факта, че средиземноморската диета, богата на сурово-пресован зехтин, може да предотврати прогресията на атеросклерозата“.

Данните показват също, че пациентите с по-изразени атеросклеротични промени имат по-голяма полза от спазване на средиземноморската диета.

Средиземноморска диета или хранене с ниско съдържание на мазнини?

Известно е че начинът на живот и хранителните навици влияят силно върху сърдечно-съдовия риск. На този етап се счита, че средиземноморската диета е ефективна за неговото намаляване като първичната профилактика. Все още, обаче, няма съгласие относно препоръчителен хранителен режим за вторична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Проучването CORDIOPREV сравнява ефектите на две здравословни диети за вторична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания при 1002-ма пациенти.

Сравнителният ефект на диетите се оценява чрез количествено определяне на дебелината на вътрешния слой на сънната артерия.

По време на проучването половината от пациентите спазват средиземноморска диета. Диетата е богата на студено-пресован зехтин, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и ядки. Другата половина спазват диета с ниско съдържание на мазнини и богата на сложни въглехидрати.

Общо 939 участници имат начална оценка на сънната артерия. От тях 459 са в групата с ниско съдържание на мазнини и 480 – в групата на средиземноморската диета 809 (съответно 377 и 432) са повторили оценката след 5 години, а 731 (съответно 335 и 396)  – след 7 години.

Установено е, че средиземноморската диета значително намалява дебелината на вътрешния слой на сънната артерия спрямо изходното ниво, както след 5 години, така и след 7 години.

За разлика от това, диетата с ниско съдържание на мазнини не е повлияла на този показател. Колкото по-изразено е задебеляването в началото, толкова по-голямо е намаляването на този параметър.

Данни от CORDIOPREV показват:

След 1 година спазване на средиземноморска диета се подобрява ендотелната функция и при пациенти със захарен диабет тип 2.

Средиземноморската диета може също да модулира липидния профил. Тя повишава нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), така наречения добър холестерол. Противовъзпалителният капацитет на средиземноморската диета може да бъде друг фактор, който допринася за намаляване на прогресията на атеросклерозата, казват изследователите.

Проучването CORDIOPREV е едно от малкото важни проспективни проучвания, оценяващи различни видове диетични подходи и обективно измерващи как те влияят върху дебелината на  каротидната интима. Вече има обективни данни, че прогресията на уврежданията може да бъде спряна чрез храненето и промяната в начина на живот.

Статията е адаптирана от онлайн списанието Medscape.

Прочетете повече за Хранене при високо кръвно налягане!