Сънната апнея и захарния диабет

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Връзката между сънната апнея и захарния диабет е отдавна известна. Освен, че се срещат често, двете заболявания споделят общ рисков фактор, а именно затлъстяването.

Обструктивната сънна апнея (OСA) е лечимо състояние, характеризиращо се с повтарящ се колапс на горните дихателни пътища и спиране на дишането по време на сън. Това води до намалено съдържание на кислород в тъканите и лош сън. Основен рисков фактор за възникване на сънната апнея е затлъстяването. От своя страна, вече съществуващата ОСА влия негативно върху телесното тегло, кръвното налягане, сърдечния ритъм и въглехидратния метаболизъм.

Захарният диабет тип 2(ЗДТ2) е разпространено заболяване, изразяващо се в поддържане на повишена кръвна захар и водещо до сериозни усложнения. ЗДТ2 се среща предимно в по-зряла възраст и много често е свързан с наднормено тегло.

Как взаимно си влияят сънната апнея и захарния диабет?

Наличието на двете състояния при един и същи човек водят до взаимното им влошаване. Паузите в дишането по време на сън и нарушеното качество на съня при ОСА, влошават глюкозния толеранс и предизвикват инсулинова резистентност. При пациенти с нелекувана сънна апнея и захарен диабет се наблюдава влошен контрол на кръвната захар и увеличаване на телесното тегло. Създава се порочен кръг на взаимно утежняващи се заболявания, при който се увеличава риска от сърдечно-съдови усложнения и преждевременна смърт.

Може ли сънната апнея да повлияе на нивата на кръвната захар?

При непълноценен сън, причинен от паузите в дишането, нивата на стресовите хормони се повишават. Заедно с инсулиновата резистентност, това води до затруднена обработка на глюкозата в тъканите и нейното трайно повишаване на глюкозата в кръвта. С времето, това може да причини диабет или да затрудни лечението при вече налично заболяване.

Как диабетиците могат да разберат, че имат обструктивна сънна апнея?

Ако имате някои от следните симптоми е добре да потърсите помощ за диагностициране на сънна апнея:

  • Повтарящи се нощи на неспокоен сън и сънливост през деня
  • Силно хъркане
  • Събуждане с възпалено или сухо гърло
  • Събуждане от чувство на задушаване
  • Сутрешно главоболие
  • Лоша концентрация и лоша памет
  • Внезапно заспиване на неподходящи места
  • Намалено сексуално желание

Какви са ефектите от лечението на сънната апнея върху диабета?

Правилното лечение на сънната апнея при диабетици, подобрява значително качеството на съня и разкъсва порочния кръг, който се създава между двете състояния.  Намалените нива на кръвната захар подобряват контрола на диабета и спомагат за редуциране на телесното тегло.

Разбира се, трябва да се провежда и целенасочено лечение на ЗДТ2. Промяната в начина на живот, включваща диета, отслабване, спорт и спиране на пушенето, съпътстват модерното медикаментозно лечение. Повлияването на ОСА и ЗДТ2 значително понижава риска от сърдечно-съдови усложнения при тези пациенти!

Прочетете повече на сънната апнея и предсърдното мъждене!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.