Сънната апнея и високото кръвно налягане

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Връзката между сънната апнея и високото кръвно налягане е отдавна известна на специалистите. Двете заболявания често се срещат заедно, и за съжаление, взаимно усилват вредните си въздействия върху организма. Също така, обаче, лечението на сънната апнея може да доведе до подобряване на показателите на кръвното налягане.

Ако имате високо кръвно налягане е възможно да нямате специфични симптоми. Оплаквания като главоболие, вътрешно напрежение, нервност, сърцебиене могат да се дължат на повишено кръвно налягане, но и на други заболявания. Дългосрочните проблеми, свързани с нелекуваната хипертония са увреждане на съдовете и сърцето, мозъка и бъбреците.

Сънната апнея е нарушение на съня, което протича с временно спиране на дишането по време на сън. Има два вида сънна апнея: обструктивна сънна апнея (ОСА) и централна сънна апнея (ЦСА). Обструктивната сънна апнея е по-честа и се дължи на колапс на дихателните пътища. Това блокира въздушния поток в белите дробове и често причинява хъркане и задушаване по време на сън.

Ако имате някои от изброените оплаквания е добре да се изследвате на сънна апнея:

  • Хъркане и спиране на дишането по време на сърн
  • Сънливост през деня и внезапно заспиване
  • Намалена памет и концентрация
  • Сутрешно главоболие
  • Сухота в устата при събуждане
  • Раздразнителност, тревожност или депресия

Връзката между сънната апнея и високото кръвно налягане

Такава връзка е установена при обструктивната сънна апнея (ОСА) и хипертонията. 30 до 40% от хората с високо кръвно налягане имат прояви на ОСА. Смята се, че около половината от хората, диагностицирани с ОСА, също имат високо кръвно налягане

При здрави хора е нормално кръвното налягане да се понижава около 10 – 20% през нощта, по време на сън. Ако, обаче е налице обструктивна сънна апнея, това понижение е по-малко, липсва или дори се наблюдава повишаване на кръвното налягане в нощните часове. Характерен е моделът на сутрешен пик на кръвното, за който съобщават тези пациенти.

ОСА не влияе само на кръвното налягане през нощта. Проучванията показват, че нивата на кръвното налягане през деня също се повишават с тежестта на сънната апнея.

Как сънната апнея причинява високо кръвно налягане?

Сънната апнея причинява повишаване на кръвното налягане по няколко механизма:

„Бий се или бягай“

Характерните за ОСА паузи в дишането по време на сън, се възприемат от тялото като атака и причиняват силен стрес. Това повишава рязко нивата на катехоламините в кръвта, вещества отговорни за реакцията на тялото при нападение. Повишава се кръвното налягане, учестява се пулса, повишават се нивата на кортизол и инсулин.

Влошено качество на съня.

Недостатъчният сън е известен рисков фактор за повишаване на кръвното налягане. При пациентите с ОСА, влошеното качество на съня е едно от основните оплаквания. То въздейства върху еластичността на съдовете, нормалната функция на ендотела и инсулиновата резистентност.

Активиране на ренин-ангиотензин-алдостероновата система (РААС)

РААС е основната система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане, количеството течности и баланса на електролитите. Периодичното спиране на дишането при пациенти с ОСА води до активиране на системата и повишаване на кръвното налягане.

Повишаване на оксидативния стрес

По време на паузите в дишането се отделят вещества, наречени цитокини, които циркулират в кръвта и имат неблагоприятно въздействие върху тялото. Те причиняват постоянно възпаление, което повишава сърдечно-съдовия риск.

Как лечението на сънна апнея влияе върху кръвното налягане?

Какво лечение за сънна апнея ще бъде избрано зависи от причината и проявите на заболяването. При всички случаи целта е да се отворят дихателните пътища по време на сън и да се намалят паузите в дишането до физиологичното ниво.

Лечението не само подобрява качеството на съня, но също така може да помогне за справяне с хипертонията. Дали напълно ще бъде спрян приема на лекарства или те ще бъдат намалени зависи от симптомите на конкретния пациент. Най-важното е проблемът да бъде търсен и установен на време и да се приложи необходимото лечение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.