Сънна апнея и предсърдното мъждене

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Два здравословни проблема, (ОСА) обструктивната сънна апнея и предсърдното мъждене (ПМ),  често вървят ръка за ръка. Повече от половината от хората с предсърдно мъждене имат и сънна апнея. За съжаление, разпространението и на двете заболявания нараства, а тяхното диагностициране и лечение е важно, защото всяко от тях повишава риска от инсулт и преждевременна смърт.

Обструктивната сънна апнея и предсърдното мъждене споделят общ набор от рискови фактори

Предсърдното мъждене е бърз и неравномерен сърдечен ритъм, причинен от погрешни електрически сигнали, които карат предсърдията да „трептят“, вместо да се съкращават ефективно. То може да се прояви на пристъпи или да измести напълно нормалния ритъм.

При ОСА, поради запушване на дихателните пътища по време на сън, пациентите правят чести паузи в дишането и хъркат силно.

Двете заболявания споделят общи рискови фактори, включително затлъстяване, напреднала възраст, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане и по-голяма употреба на алкохол. 

Все още няма точна теория за тази свързаност, но се счита, че следните механизми имат голяма роля:

  • Активация на симпатикусовата нервна система, по време на дихателните паузи, която повишава сърдечната честота
  • Рязко повишаване на кръвното налягане (с 10-15%) по време на паузите в дишането
  • Промени в структурата на предсърдията, дължащи се на периодите на недостатъчна доставка на кислород

Дали лечението на сънната апнея ще намали проявите на предсърдно мъждене?

Лечението на ОСА с CPAP (продължително положително налягане в дихателните пътища), може да намали пристъпите на предсърдно мъждене. Пациентите, които са били подложени на катетърна аблация за ПМ, имат по-малко рецидиви, ако се лекуват и с CPAP. 

Ако при пациенти с ПМ, сънната апнея не се лекува адекватно, е възможно ефектът от лечението на предсърдното мъждене да бъде намален.

Винаги, когато Вашият лекар се затруднява да намери правилния лечебен подход е добре да се направи изследване и за сънна апнея.

Комбинацията от две заболявания, които повишават значително сърдечно-съдовия риск изисква активна диагностика и лечение. Промените в начина на живот могат да намалят тежестта на протичане и при двете състояния. Постигане на нормално телесно тегло, контрол върху кръвното налягане, редовна физическа активност са ключът към успешното лечение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.