Тютюнопушенето като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания

Проф. д-р Емил Манов

Проф. д-р Емил Манов

Опитен специалист по вътрешни болести и кардиология. Професор към Катедра по пропедевтика на вътрешните болести, Медицински Университет – София.

Разбирането за тютюнопушенето като рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания е подкрепено от резултатите на Фрамингамското проучване. Стартирало е в средата на миналия век и от тогава насам, този факт е доказан многократно чрез проследяване на навиците и здравното състояние на стотици хиляди души, от всички краища на света. За научната общност вредата от тютюнопушенето е доказан факт!

Знаете ли кое е единственото нещо, което трябва да направите, за да подобрите значително здравето на вашето сърце и да намалите риска от преждевременна смърт?

Трябва да спрете да пушите! Веднага!

Смята се, че 20% от смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Тютюнопушенето е отговорно за 6% от смъртните случаи при жени и 12% от тези при мъже, годишно. В тази статистика са включени не само активните пушачи, но и тези, които са изложени пасивно на тютюнев дим. Според прогнозите до 2030 година, 8 млн. души годишно ще умират в резултат на употребата на тютюн.

Тютюнопушенето удвоява риска от инсулт.

То представлява самостоятелен рисков фактор за развитие на почти всички сърдечно-съдови заболявания. Включително за поява на пристъпно ускоряване на сърдечната дейност (пристъпна надкамерна тахикардия).

Как тютюнопушенето вреди на сърцето и кръвоносните съдове?

  • Причинява мигновено и продължително повишаване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм
  • Предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и затруднява работата на сърцето.
  • Причинява намаляване на концентрацията на кислород в кръвта (хипоксемия)
  • Повишава риска от образуване на тромби
  • Уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове и благоприятства развитието на атеросклероза
  • Удвоява риска от получаване на инсулт поради спазъм на мозъчните съдове

Пасивните пушачи също са изложени на съществен риск. При тях, той е свързан предимно с развитие или влошаване на оплаквания от страна на дихателната система, но също така, близо 34 000 непушачи умират от сърдечно-съдови заболявания, всяка година, поради пасивно излагане на тютюнев дим.

Новородени, изложени на тютюнев дим са с по-висок риск от синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

Вредата от тютюнопушенето е пропорционална на продължителността и количеството изпушени цигари.

Вредни ли са електронните цигари за сърдечно-съдовото здраве?

Основните компоненти на цигарения дим, които влияят негативно върху сърдечно-съдовата система са: въглеродния окис, никотина, свободните радикали, акролеина и твърдите частици, които се съдържат в него.

Електронните цигари са честа стратегия за отказване от тютюнопушенето. Независимо, че при електронните цигари, основните увреждащи вещества не са налични, никотинът продължава да е основен компонент. Очаквано, той въздейства по същия начин върху сърдечно-съдовата система, макар и в по-малка степен.

Проучванията върху електронните цигари все още са ограничени, но може със сигурност да се каже, че те имат по-слабо увреждащо действие от тютюневите цигари

Все пак не може да бъде пренебрегнато напълно, негативното въздействие върху оксидативния стрес и възпалението на вътрешната обвивка на съдовете, отрицателното въздействие върху сърдечната честота и повишаването на съсирваемостта на кръвта.

При наличие на повишен риск от сърдечно-съдово заболяване или налично такова, вашият лекар ще ви посъветва да откажете употребата на всякакъв вид тютюневи изделия!

Използвани източници:

  1. Keto J, Ventola H, Jokelainen J, et al., Cardiovascular disease risk factors in relation to smoking behaviour and history: a population-based cohort study; Open Heart 2016;3:e000358. doi: 10.1136/openhrt-2015-000358
  • Banks, E., Joshy, G., Korda, R.J. et al. Tobacco smoking and risk of 36 cardiovascular disease subtypes: fatal and non-fatal outcomes in a large prospective Australian study. BMC Med 17, 128 (2019) doi:10.1186/s12916-019-1351-4
  • MacDonald A, Middlekauff HR. Electronic cigarettes and cardiovascular health: What do we know so far? Vasc Health Risk Manag. 2019;15:159–174. Published 2019 Jun 21. doi:10.2147/VHRM.S175970

Прочети още:

Рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.