Тютюнопушенето при диабетиците – истински кошмар!

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Отдавна е известно, че тютюнопушенето при диабетиците увеличава значително риска от усложнения и е основен фактор за преждевременна смърт. Фактор, по-сериозен от нивото на кръвната захар, холестерола и стойностите на кръвното налягане.

На какво се дължи този взаимноусложняващ се ефект?
И диабетът и тютюнопушенето въздействат върху кръвоносните съдове.

В допълнение към известните усложнения – по-специално рак и сърдечно-съдови заболявания – тютюнопушенето при диабетиците влошава усложненията на диабета по отношение на бъбреците, очите и нервите.

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на диабет!

Всички епидемиологични проучвания, без изключение, показват връзка между активното и в по-малка степен пасивното пушене, и риска от развитие на диабет тип 2. Този риск зависи от броя изпушени цигари на ден и при повече от 25 ц./дн. нараства значително.
Обикновено пушачите имат по-ниско телесно тегло. Въпреки това, никотинът благоприятства натрупването на мазнини в областта на талията. Установено е, че този тип затлъстяване е почти два пъти по-висок сред пациентите, които пушат повече от 20 цигари на ден (2,15 при жените, 1,94 при мъжете), в сравнение с тези, които пушат по-умерено (1 до 10 цигари на ден).
Възникването на инсулинова резистенстност и повишаването на кръвната захар, минава през въздействието на никотина върху различни хормони, причиняващи повишаването на кортизола. Кортизолът е отговорен за преразпределянето на мазнини в областта на корема. Допълнително, никотинът намалява въздействието на естрогена и увеличава това на мъжките полови хормони, По тази причина възниква т.нар. андрогенно затлъстяване. При активни пушачи, случаите на инсулинова резистентност нарастват с 48%, а при пасивните – с 28%.
Има сериозни основания да се смята, че тютюнопушенето при диабетиците намалява производството на инсулин в клетките на панкреаса. Засега не е установен точният механизъм на това действие на никотина.


Недобър контрол върху кръвната захар при диабетици

Пушенето затруднява адекватния контрол на захарта. От една страна, при сериозни пушачи, стойностите на гликирания хемоглобин нарастват с близо 1%. От друга – пушачите – диабетици имат 2.4 пъти по-голям риск да развият тежка хипогликемия.
Всички тези данни са особено важни като се вземе предвид високата честота на пушачите сред хората с диабет. В развитите страни, пушачи са предимно хора с по-нисък социален статус и често с нездравословен начин на живот. Това допринася за силно повишения риск от преждевременна смърт, дължаща се най-често на сърдечно-съдови усложнения.

Прочетете повече за Тютюнопушенето като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания!

Адаптирано със съкращения: Strong Link Between Smoking and Diabetes – Medscape – Apr 18, 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.