Управлението на стреса при предсърдно мъждене

Стресът може да допринесе за появата на нарушения на сърдечния ритъм, наречени аритмии. Предсърдното мъждене е една от тях. Някои проучвания показват, че стресът и проблемите с психичното здраве могат да доведат до влошаване на симптомите на предсърдно мъждене. Високите нива на тревожност могат да бъдат свързани и с други здравословни проблеми, а управлението на стреса е ключово за тяхното избягване.

Справете се със стреса, тревожността и депресията, за да бъдете полезни за сърцето си!

Какво означава управлението на стреса?

Стресът съдържа в себе си характеристиките на нещо неочаквано и извънредно. В този смисъл, неговото управление не е директно. По-скоро, целта е да се научим да приемаме по подходящ начин тези периоди от живота си. Да изградим устойчивост и способност да се отпускаме за да се възстановим.

Предлагаме ви някои идеи, които не само ще допринесат за намаляване на нивото на стреса, но и ще бъдат полезни за общо подобряване на вашето здраве.

  • Хранете се здравословно
  • Спортувайте редовно и се движете колкото може повече
  • Използвайте техники за отпускане като йога и медитация
  • Не си губете времето в негативни мисли
  • Осигурете си подкрепата на семейството и приятелите

Ако все пак се чувствате напрегнати, говорете с Вашия лекар!

Депресия и тревожност

Някои изследвания показват, че хората с предсърдно мъждене могат да бъдат по-предразположени към депресия и тревожност. Тези състояния могат да влошат допълнително качеството на живот и да засилят оплакванията, причинени от предсърдното мъждене.

Взаимовръзката между психичното състояние и предсърдното мъждене не е напълно изяснена. Не е невъзможно двете причини да си влияят взаимно в посока утежняване на симптомите.

Ако имате симптоми на депресия или тревожност, постоянно чувство на тъга или безпокойство, затруднена концентрация и загуба на интерес към обичайни дейности – говорете с Вашия лекар!

Не е необходимо да се справяте с управлението на стреса сами! Специалист по психични заболявания (психолог или психиатър) ще ви помогне да преодолеете оплакванията си.

Прочетете повече Паническото разстройство – диагностична оценка