Управлението на стреса при предсърдно мъждене

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Стресът може да допринесе за появата на нарушения на сърдечния ритъм, наречени аритмии. Предсърдното мъждене е една от тях. Някои проучвания показват, че стресът и проблемите с психичното здраве могат да доведат до влошаване на симптомите на предсърдно мъждене. Високите нива на тревожност могат да бъдат свързани и с други здравословни проблеми, а управлението на стреса е ключово за тяхното избягване.

Справете се със стреса, тревожността и депресията, за да бъдете полезни за сърцето си!

Какво означава управлението на стреса?

Стресът съдържа в себе си характеристиките на нещо неочаквано и извънредно. В този смисъл, неговото управление не е директно. По-скоро, целта е да се научим да приемаме по подходящ начин тези периоди от живота си. Да изградим устойчивост и способност да се отпускаме за да се възстановим.

Предлагаме ви някои идеи, които не само ще допринесат за намаляване на нивото на стреса, но и ще бъдат полезни за общо подобряване на вашето здраве.

  • Хранете се здравословно
  • Спортувайте редовно и се движете колкото може повече
  • Използвайте техники за отпускане като йога и медитация
  • Не си губете времето в негативни мисли
  • Осигурете си подкрепата на семейството и приятелите

Ако все пак се чувствате напрегнати, говорете с Вашия лекар!

Депресия и тревожност

Някои изследвания показват, че хората с предсърдно мъждене могат да бъдат по-предразположени към депресия и тревожност. Тези състояния могат да влошат допълнително качеството на живот и да засилят оплакванията, причинени от предсърдното мъждене.

Взаимовръзката между психичното състояние и предсърдното мъждене не е напълно изяснена. Не е невъзможно двете причини да си влияят взаимно в посока утежняване на симптомите.

Ако имате симптоми на депресия или тревожност, постоянно чувство на тъга или безпокойство, затруднена концентрация и загуба на интерес към обичайни дейности – говорете с Вашия лекар!

Не е необходимо да се справяте с управлението на стреса сами! Специалист по психични заболявания (психолог или психиатър) ще ви помогне да преодолеете оплакванията си.

Прочетете повече Паническото разстройство – диагностична оценка

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.