Хроничните бъбречни заболявания – превенция

Доц. д-р Милена Николова - Влахова

Доц. д-р Милена Николова - Влахова

Опитен специалист по вътрешни болест и нефрология. Доцент към Катедра по вътрешни болести, Медицински Университет – София.

Има ли систематизирани указания, които здравите хора трябва да спазват за да предотвратят развитието на бъбречно заболяване? Вероятно ще се учудите, но на този етап такива липсват.  Ще чуете обичайните съвети за пиене на повече течности и билки за лечение на парене при уриниране. По някаква причина превенцията на хроничните бъбречни заболявания не е на дневен ред. Нещо повече, Здравната каса заплаща профилактични лабораторни изследвания на бъбречната функция. Те, обаче, се назначават за първи път в твърде късна възраст.

Оказва се, че много от препоръките за здравословен начин на живот, които ние, кардиолозите даваме на своите пациенти, служат и за превенция на хроничните бъбречни заболявания. Това съобщава д-р Джаймон Кели, от Университета Грифит, Австралия в неотдавнашна публикация, издадена в престижното издание на Американското нефрологично общество.

Д-р Кели и неговите колеги преглеждат и обобщават съдържанието на 51 проучвания, обхващащи 1 221 018 души. Проучванията изследват връзката между начина на живот и риска от развитие на Хронична бъбречна недостатъчност (ХБН). Лекарите проследяват влиянието на диетата, физическата активност, тютюнопушенето и приема на алкохол върху бъбречната функция:

 „Открихме, че начинът на живот играе голяма роля в развитието на хроничните бъбречни заболявания. Идентифицирахме редица препоръки, които здравите хора, могат да спазват за да намалят своя индивидуален риск“. Придържането към тях може да намали риска от възникване на хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) с 14% до 22%.

Кои са специалните препоръки, които авторите правят? Съвсем очаквано, те съвпадат с обичайните предписания на лекарите за постигане на един по-здравословен начин на живот, а именно:

  • Консумирайте редовно плодове и зеленчуци! Така добавяте микроелемента калий, който е от съществено значение за бъбречната функция.
  • Не приемайте големи количества готварска сол и не консумирайте много солени храни. Така ще намалите приема на натрий.
  • Стремете се да поддържате редовна физическа активност! Леки до умерени тренировки са полезни дори за хора, които са на хемодиализа.
  • Не упротребявайте алкохол или консумирайте, при повод, малки до умерени количства.  
  • Не пушете, а ако вече сте започнали, направете всичко възможно да прекратите или ограничите тютюнопушенето!
  • Поддържането на нормално телесно тегло е ключов елемент в борбата с ХБН.

Към днешна дата липсват сериозни интервенционни проучвания в тази област. Публикуваното изследване е най-доброто доказателство, с което разполагаме, за това, как изборът на начин на живот може да помогне за превенцията на хроничните бъбречни заболявания.

Съветите се отнасят за здрави хора с риск от развитие на бъбречни проблеми, но и за тези, които вече страдат от бъбречно заболяване. Здравословният начин на живот, минимизира риска от излишно натоварване на техните бъбреци.

Прочетете повече в Тютюнопушенето като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.