Чревният микробиом и сърдечната недостатъчност

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Наскоро, в престижното издание Circulation: Heart Failure, бяха публикувани резултати от проучване, доказващо връзката между чревния микробиом и сърдечната недостатъчност.

Докладът пряко свързва високите нива на фенилацетилглутамин (PAG) с повишен риск от сърдечна недостатъчност. PAG е вещество, отделяно от чревния микробиом при разграждането на белтъците, приети с храната.

Проучването потвърждава предишни данни за връзка между повишените нива на PAG и по-висок риск от инфаркт на миокарда, инсулт и смърт.

Тези резултати откриват нови възможности за ранно лечение на сърдечната недостатъчност. PAG е потенциален нов път, повишаващ риска от сърдечно-съдови заболявания, независимо от традиционните рискови фактори.

В проучването участват 3256 пациенти от САЩ и валидираща европейска група с 829 пациенти.

Повишените нива на PAG са много силен рисков фактор за развитието на сърдечна недостатъчност. Те, също така,  засилват и тежестта на състоянието, чрез поттискане на помпената фенкция на сърдечния мускул.

До скорро се смяташе, че ролята на микробиома е свързана предимно с оток на чревната стена и повишена пропускливост на червата и наличието на системно възпаление.

Настоящото откритие, обаче, доказва едно по-рафинирано ниво на действие на PAG, директно допринасящо за появата на сърдечна недостатъчност.  

Чревната мембрана е най-големият ендокринен орган в тялото. Тя произвежда много различни биоактивни субстанции с малки молекули, които действат върху рецептори, разхоложени навсякъде в човешкото тяло.

Следващата стъпка ще бъде да се идентифицират кои микроби и техните ензими произвеждат PAG. Това ще позволи да се разработят лекарства, които да блокират производството и увреждащото му действие. Подобно лекарство би имало много по-малко странични ефекти, защото ще се приема през устата, ще устава в червата и ще действа само върху чревния микробиом.

Възможно ли е промени в диетата да подобрят работата на чревния микробиом?

Това, което ядем, е най-големият фактор на околната среда, който ни влияе. Как точно и до колко, се определя от филтъра на чревния микробиом. Все още няма препоръки дали е необходимо да се избягват конкретни храни. Все пак, тъй като PAG е вещество, свързано с разграждането на протеините, вероятно е добре да се избягва прекомерната консумация на животински протеин.

Наскоро беше съобщено , че изкуственият подсладител аспартам, богат на фенилаланин пептид, е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови инциденти. Вероятно е механизмът на действие да минава през повишените нива на PAG.

Необходима е още много изследователска работа, която да разкрие удивителната роля на чревния микробиом за нашето здраве. Нивото на PAG е обещаващ нов биомаркер при сърдечна недостатъчност, но също и възможност за ранното ѝ лекуване.

Прочетете повече за Съвременно лечение на сърдечна недостатъчност!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.