Щитовидната жлеза при бременност

Picture of Д-р Даниела Милетиева

Д-р Даниела Милетиева

Специалист по спешна медицина и ендокринология и болести на обмяната. Преподавател към Катедра по пропедевтика на вътрешните болести „Професор Стоян Киркович“ към МУ София.

Нормалното функциониране на щитовидната жлеза има важно значение както за забременяването, така и за развитието на плода.

Ако планирате бременност, непременно изяснете състоянието и функцията на щитовидната си жлеза! Особено желателно е това да се направи при проблемно забременяване!

Изследването на хормоните TSH, FT4, FT3 и на антителата – TAT и MAT ще ви даде представа за функцията на жлезата. Ултразвуковата диагностика ще отговори на въпроса дали жлезата е видимо увредена. Преди забременяване нивата на тиреоидните хормони трабва да бъдат в определени граници. Ако се установят отклонения, следва да започне заместителна терапия с прием на щитовидни хормони. При достигане на препоръчителните нива на хормоните могат да се започнат опити за забременяване.

Ако вече имате заболяване на щитовидната жлеза и сте на заместителна терапия, може да се наложи  корекция в дозата.

Промени в нивата на щитовидни хормони по време на бременност

През първия триместър на бременността се повишава синтеза на FT4. Това се дължи на повишените женски полови хормони (естрогени) и на хормона Човешки хороин гонадотропин (ЧХГ), който е структиурно сходен с TSH.

По тази причина в първите три месеца на бременността може да се установи леко намалено TSH  и леко повишен FT4, което по погрешка да се интерпретира като повишена функция на жлезата

През втория триместър нивата на TSH и FT4 се нормализират.

Въздействие на функцията на щитовидната жлеза върху развитието на плода

До 20 г.с. (гестационна седмица), щитовидната жлеза на плодът не синтезира тиреоидни хормони. Развитието на бебето изцяло зависи от количеството приет йод с храната на майката и нивата на нейните хормони. При бременност препоръчителнният дневен прием на йод е 200 микрограма. Затова е особено важно хормоните на майката да бъдат в референтни граници, особено в началните седмици на бременността когато протича развитието на органите на бебето.

Референтни стойности на ТСХ по време на бременност:

1-ви триместър: 0.1-2.5 mIU/l

2-ри триместър: 0.2-3.0 mIU/l

3-ти триместър: 0.3-3.5 mIU/l

Нелекуваната намалена функция на щитовидната жлеза по време на бременност крие следните рискове:

  • спонтанен аборт или преждевременно раждане
  • по-честа поява на високо кръвно налягане или прееклампсия
  • нарушение в нервно-психическото и физическото развитие на плода (кретенизъм)
  • гестационен диабет

По време на бременността може да се наложи повишаване дозата на заместителната терапия. Лабораторна и ехографска оценка на функцията на щитовидната жлеза се прави на шестата седмица след раждането. Обичайно се възстановава дозата на лечението от преди забременяването.

Понякога, между втория и шестия месец след раждането се развива постпартален тиреоидит. Това състояние се среща по-често при пациентки с предшестващ автоимуннен тиреоидит. Симптомите са оскъдни, може да се появят сърцебиене, изпотяване, безсъние. Диагнозата се поставя след извършване на изследване на щитовидните хормони.

Най-често изходът от постпарталния тиреоидит е благоприятен и функцията на жлезата се възстановява напълно.

Прочетете повече за Високо кръвно налягане по време на бременност!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.