Хранене при високо кръвно налягане

Д-р Веселка Гергова

Д-р Веселка Гергова

Опитен лекар със специалности вътрешни болести и кардиология. Дългогодишен преподавател към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф.д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Правилното хранене при високо кръвно налягане трябва да бъде съобразено със съпътстващите заболявания и наличните рискови фактори, и разбира се, с особеностите на всеки пациент.

Не се плашете, диетичният режим не изключва храната да e вкусна, разнообразна и апетитно приготвена. Личното участие в приготовлението ѝ ще ви донесе допълнителна наслада към момента на хранене.

Ако попадате в групата на новооткрити и “леки“ хипертоници, които още не се нуждаят от прием на медикаменти, спазването на диета е от особено значение за вас, защото тя е в основата на препоръчваното немедикаментозното лечение.

Aнтихипертензивната диета

Важна особеност на начина на хранене при високо кръвно налягане е значителното ограничаване на дневния прием на готварска сол (под 5 гр/дневно). Допълнителното солене на ястията не е желателно. Лесен съвет е просто да не слагате солница на трапезата. Намаляването на дневния прием на сол има бърз положителен ефект върху кръвното ви налягане и веднъж свикнали с по-безсолна храна не бива да се връщате към предишните си навици.

Уместно е да ограничите консумацията на колбаси, поради високото им съдържание на мазнини и сол, на тлъстите, червени меса и високомаслените млека и сирена. Те могат да бъдат заменени с прием на риба, заешко и пуешко месо. Препоръчва се кожата на птиците, която е богата на мазнини да бъде отстранена още преди готвенето. Белтъчини могат да се набавят от продукти с растителен произход – ядки и разнообразни бобови култури.

Необходимо е ограничаване на храните от бяло брашно и заменянето им с пълнозърнести продукти, каквито вече не е проблем да бъдат намерени във всички големи магазини.

Количеството на приеманата храна е много важен детайл като се има предвид, че голяма част от хипертониците са с наднормено тегло и целта е то да достигне до оптималното за човека в зависимост от височината му. Добре е дневното количество да бъде разделено на три основни хранения и две междинни закуски, включващи шепа сурови (не солени!) ядки или средно голям плод.

Прием на течности

Не на последно място трябва да се помисли за достатъчния прием на течности. Обичайната припоръка е да се приемат 30 мл на кг/тегло на ден. Това означава, че при тегло 60 кг, дневното количество не бива да е по-малко от 1800 мл. При продължителен престой в климатизирана среда, при по-топло и сухо време, или интензивна физическа активност, този прием трябва да се увеличи поне с още 400 – 500 мл.  И помнете водата не може да се замести с бира, а още по-малко с кафе, сладки напитки и алкохол!

Ако освен високо кръвно налягане имате и установени допълнителни рискови фактори като захарен диабет, затлъстяване и висок холестерол, се налага освен препоръчаната по-горе диета, да спазвате и някои допълнителни правила, съобразени с вашия индивидуален сърдечно-съдов риск.

Общото в тези случаи е, че изискват както ограничаване на приема на въглехидрати и животински мазнини, така също и промяна в начина на приготвяне на храната.

Обичайните за нашата кухня пържени и панирани храни трябва да бъдат заменени с по-малко топлинно обработени храни – варени, печени или приготвени на пара. Кореноплодните зеленчуци и зърнените храни, трябва да се ограничат поради високото си съдържание на въглехидрати. Можете да приемате плодове, но е желателно това да става в първата половина на деня, като вечер се препоръчва прием предично на зеленчукова и белтъчна храна. Включването на повече сурови храни – ядки и листни зеленчуци ще обогати вашата диета с полезни витамини и минерали.

В последните години, научната общност прави различни изследвания върху най-подходящите за намаляване на сърдечно-съдовия риск диети. Един от основните фаворити е средиземноморската диета, която на практика включва всички изброени по-горе препоръки и редовна консумация на риба. Нека да не забравяме, че България също е морска страна и консумацията на риба е и в нашите отколешни традиции.

Спазването на подходящ хранителен режим при пациенти с хипертония е основополагащо както за успешното лечение, така и за запазването на доброто качество на живот. Да не забравяме и непосредствените ползи върху външния вид и самочувствието, които никога не бива да бъдат пренебрегвани.

Прочети още:

Храна или хапче за високо кръвно налягане

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.