Най-чести лабораторни изследвания при хипертония

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Най-чести лабораторни изследвания при хипертония или какво е необходимо за да бъде поставена своевременна и точна диагноза?

Диагнозата на артериалната хипертония е предимно клинична. Вашият лекар ще разгледа оплакванията ви и ще проследи кръвното ви налягане, както в кабинета, така и в домашни условия, което, в повечето случаи е достатъчно за да бъде поставена диагноза хипертония.

Назначаването на лабораторни изследвания, обаче е важно по няколко причини:

  • Дава възможност да се оцени общото състояние на организма ви, включително, за да се изключат специфични причини за повишаване на кръвното налягане, каквато, например е анемията.
  • Помага на лекаря да прецени дали има основателни съмнения за вторична хипертония. Например, нивата на електролитите могат да бъдат променени при първичен алдостеронизъм.
  • Дава възможност да се определят някои рискови фактори като повишен холестерол, захарен диабет или нарушена бъбречна функция.
  • И не на последно място, първоначалните лабораторни изследвания дават отправната точка, от която се проследяват ефектите на назначеното лечение.

В клиничната практика се изполва основният пакет лабораторни изследвания за първоначална оценка на състоянието на пациента с хипертония. Той включва:

  • Общо химично изследване на първа сутрешна урина, включително проба за наличие на белтък. Ако пробата за белтък е положителна, изследването може да се задълбочи с изследване на количество белтък в 24-часова урина или изследване за микроалбуминурия. Тези показатели спомагат за първичната оценка на бъбречната финкция.
  • Пълна кръвна картина
  • Глюкоза в кръвта на гладно и гликиран хемоглобин (HbA1c) – подпомага диагностицирането на диабет и оценява ефективността на лечението за контрол на кръвната захар при хора с диабет
  • Изследване на липиди в кръвта – общ холестерол, LDL холестерол, HDL холестерол и триглицериди – повишеният серумен холестерол е съществен рисков фактор за атеросклероза и повишен коронарен риск
  • Серумни електролити – калий, натрий и калций. Например, нивото на калий може да е понижено при хиперкортицизъл (синдром на Кушинг) и хипералдостеронизъм (Синдром на Кон), а да бъде повишено при бъбречна недостатъчност – всички те могат да бъдат причина за повишаване на артериалното налягане. Нивото на калций е повишено при хиперактивност на паращитовидните жлези, също придрожена с хипертония.
  • Изследване на пикочна киселина, серумен креатинин, урея и гламерулна филтрация (eGFR) – показатели, които заедно с изследването на урина дават добра представа за състоянието на бъбречната функция.

Поради честото разпространение на патология на щитовидната жлеза в България, бихме препоръчали към основния пакет да се добави и изследване на щитовидни хормони – тиреостимулиращ хормон (TSH) и тироксин (T4). Повишените стойности на Т4 са признак на хиперфункция на жлезата, която може да се изяви с хипертония.

При съмнение за вторична хипертония, по преценка на вашия лекар, освен основния пакет, трябва да бъдат направени и допълнителни изследвания, в зависимост от клиничната симптоматика.

Ето някои от по-често срещаните причини за вторична хипертония, с тяхната честота на разпространение, основни симптоми и необходими лабораторни изследвания:

  • Първичен алдостеронизъм (5 – 15% от случаите с хипертония). Протична безсимптомно, по-рядко с мускулна слабост. Изследват се: плазмен алдостерон и ренин и отношение алдостерон/ренин; понякога се наблудава и ниско ниво на калий в кръвта.
  • Феохромоцитом (<1% от случаите). Има характерна симптоматика, която се явява на пристъпи – внезапно силно повишаване на АН, пулсиращо главоболие, потене, прескачания на сърцето и пребледняване. Изследват се метанефрини в 24-часова урина.
  • Синдром на Cushing (<1% от случаите). Пациентите са с окръглено лица „като месечина“, затлъстяване в областта на корема с относително тънки крайници, атрофична кожа, стрии, висока кръвна захар. Диагнозата се поставя с изследване на свободен кортизол в 24-часова урина.
  • Хиперпаратиреоидизъм (<1% от случаите). Налице е повишено съдържание на калций в кръвта и повишени нива на паратироидния хормон.

Освен тези най-чести лабораторни изследвания при хипертония, редки случаи, при подозрение за наличие на вродено генетично заболяване, придружено с хипертония, лекарят може да препоръча консултация с клиничен генетик и извършване на генетично изследване.

Лабораторната диагностика е важна съпътстваща част от процеса на диагностициране, лечение и проследяване на пациенти с артериална хипертония.

Прочети още:

Рискови фактори за артериална хипертония

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.