Физическа активност при пациенти с хипертония

Проф. д-р Иван Груев

Проф. д-р Иван Груев

Професор по кардиология към клиника по кардиология в Националната многопрофилна транспортна болница ”Цар Борис ІІІ”. Специалист по вътрешни болести, кардиология и спортна кардиология.

Физическа активност при пациенти с хипертония или трябва ли да промените начина си на живот ако са ви поставили диагноза хипертония?

Вие сте започнали медикаментозно лечение, вероятно се чудите как да изпълните препоръките на лекаря за намаляване на теглото си. Притеснявате се, че може да се наложи да се откажете от любими занимания и не сте сигурни какво физическо натоварване можете да понесете. Освен това ви е неприятно, че трябва постоянно да приемате лекарства, чувствате се потиснати и остарели.  

Обаче, има и добри новини! Лекарите препоръчват редовна физическа активност при пациенти с хипертония. Тя понижава артериалното налягане, подпомага контрола на телесното тегло, укрепва психиката и намалява сърдечно-съдовия риск и структурните промени в съдовете и сърдечния мускул.

Редовният спорт е от съществена полза за пациентите с хипертония.

Какъв вид спорт се препоръчва?

За всички, които нямат отношение към спорта, не са свикнали с физически натоварвания или не биха започнали поради липса на време или на организация, се препоръчва ходене пеша и качване/слизане по стълби всеки ден. Ходенето трябва да е с добро темпо, енергично, така че за 1час да се преминават от 5 до 7 км. Дневната доза физически усилия може да бъде разделена на две – по 30 мин. бързо ходене сутрин и вечер.

Ако имате желание и възможност да спортувате редовно, препоръчителни са кардио тренировките и аеробните упражнения, включително тичане, плуване, колоездене.

За да е ефективна тренировката, продължителността ѝ трябва да е минимум 45-60 мин., не по- малко от 3 – 4 пъти седмично. Научни проучвания показват, че редовната аеробна физическа активност (кардио тренировка) подпомага лечението на хипертонията и намалява сърдечно-съдовия риск и смъртност. Редовната физическа активност с ниска интензивност и продължителност понижава в по-малка степен АН, в сравнение с тренировките с умерена или висока интензивност.

Занимания, включващи релаксация и баланс, включително йога са също много подходящи. За хипертоници не се препоръчват силовите спортове – вдигане на тежести, борба, бокс. Ако все пак се практикуват, натоварването трябва да е по-умерено.

Какво се случва с кръвното налягане по време на физически занимания?

Физическата активност предизвиква бързо повишаване на кръвното налягане,  особено на систолното, последвано от бързото му спадане под първоначалните стойности. Колкото по-добре е трениран човек, толкова по-малко реагира сърдечно-съдовата система с покаване на АН и пулсова честота.

При какви стойности на АН може да се спортува? 

Спорт и повишена физическа активност не се препоръчват само при стойности на налягането над 180/110 ммHg. При стойности на систолното налягане между 160 -180 ммHg и на диастолното АН между 100 -110 ммHg е уместно да коментирте с лекуващия си лекар какъв тип на физическа активност Ви препоръчва.

Необходим ли е преглед при специалист преди да започнете да спортувате?

В случай, че сте диагностицирани с хронично заболяване на сърдечно-съдовата система, каквото е и хипертоничната болест е полезно да се консултирате с вашия лекар относно вида и интензивността на тренировките. Неговата препоръка ще вземе предвид не само стойностите на кръвното ви налягане, но също така и наличните съпътстващи заболявания и рискови фактори, които имате.

Прочети още:

Лечение на артериалната хипертония без лекарства

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.