Холтер- електрокардиографски запис

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Много често пациентите, посещаващи лекарския кабинет съобщават за “неясни” сърдечни оплаквания, който налага извършване на Холтер електрокардиографски запис. Те са свързани с пристъпи на краткотрайно сърцебиене или “прескачане на сърцето“, през деня или през нощта. Понякога оплакването е от усещане за недостиг на въздух, тежест в гърдите и умора, които се появяват както при обичайни физически усилия, така и при емоционален момент, след нахранване или по време на сън. Пациентите съобщават за прималяване и притъмняване пред очите, понякога дори загуба на съзнание, настъпващи при различни обстоятелства и с различна продължителност. Всички тези състояния не могат да бъдат изяснени от стандартната електрокардиография (ЕКГ) в покой, особено, когато тя е направена в момент, без подобни оплаквания.

Ако имате подобни оплаквания, вашият лекар може да ви назначи проследяване на електрокардиограмата в амбулаторни условия, в продължение на 24 или повече часа – едно ценно и високо информативно изследване за работата на сърцето. Изследването се извършва с преносимо ЕКГ-записващо устройство, наречено холтер ЕКГ. Методът е безкръвен и е въведен в първата половина на 20-и век. От тогава се развива и усъвършенства, както по отношение възможностите за анализиране на получената информация, така и по отношение на използваните устройства. Холтер електрокардиографски запис се извършва с по-малки и леки устройства, които не нарушават качеството на живот на пациента по време на записа.

Ако почувствате някои от оплакванията, които са причина да ви бъде назначен холтер, вие сам можете да маркирате тези моменти за бъдещ анализ от страна на лекаря.

Ако вече имате установени ритъмни или проводни нарушения с назначено лечение, което изисква проследяване, отчитане на ефекта или вземане решение за понататъшно поведение, извършването на холтер ЕКГ е подходящо.

От проведения холтер ЕКГ- запис, вашият лекар получава следната информация:

  • Вид и честота на вашия обичаен сърдечния ритъм
  • Промените (вариабилноста) на сърдечната честота в зависимост от периодите на физическа активност, покой и сън
  • Вид и честота на регистрираните ритъмни нарушения – единични или групови, произхождащи от предсърдията или камерите на сърцето.  
  • Наличие и вид на проводни нарушения в електрическата система на сърцето
  • Промени в ST – сегмента на електрокардиограмата, които може да говорят за недостиг на кислород до сърдечния мускул (исхемия). Такива промени могат да бъдат установени по време на записа, без да бъдат налице кореспондиращи оплаквания – т.нар. „тиха исхемия“. Тези находки имат особено значение при пациенти с диабет, при които СБС може да протече без обичайните симптоми.  
  • Данни за ефекта от провежданото лечение

По време на изследването, трябва да си водите дневник, в който да отбелязвате дейносттите си през този ден – периоди на физическа активност и покой, време на заспиване и на събуждане, както и оплакванията, които сте получили – точният час на поява и продължителност, и техния вид. Това може да са „прескачания на сърцето“, сърцебиене, задух, стягане в гърдите и други.

Не се налага специална подготовка за провеждане на изследването. Тъй като в следващите 24 часа устройството не трябва да се мокри, добре е да се взели ежедневния си душ преди поставянето му. Облечете се с по-широки дрехи за да може устройството да се постави свободно под тях.

Холтер ЕКГ

Както при стандартната електрокардиограма, така и при Холтер ЕКГ, върху кожата се поставят електродни лепенки, които с тънки кабелчета се свързват към записващото устройство. То се поставя в специална чантичка, която се носи на колана или е окачена през врата. При мъжете с по-изразено окосмяване се налага обръсване на няколко малки зони на гърдите, за да могат да се закрепят добре електродите. Записващото устройство е с размер на мобилен телефон и тежи по-малко от 500 г.

Ако изследването с холтер ЕКГ (електрокардиография) запис протече нормално и на получения запис се установят или не, ритъмни и проводни нарушения, които могат да бъдат причина за вашите оплаквания, то лекарят ще назначи съответния режим и медикаментозно лечение.

Ефектът от него може отново да бъде проследен с Холтер електрокардиографски запис в следващите седмици. Понякога, въпреки продължителният ЕКГ запис е възможно да не получите оплакванията, за които съобщавате и съответно те да не могат да бъдат регистрирани. В тези случаи, вашият лекар може да ви назначи повторно изследване, включително и за по-продължителен период от време – 48 до 72 часа. При някои устройства, свързани с GSM мрежата, записът може да продължи до няколко седмици. Това е добър начин за регристриране на редки, но потенциално опасни нарушения на сърдечния ритъм.

Прочети още:

Електрокардиограма – лесен начин за изследване на сърцето

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.