Еректилната дисфункция или защо на мен?

Д-р Веселка Гергова

Д-р Веселка Гергова

Опитен лекар със специалности вътрешни болести и кардиология. Дългогодишен преподавател към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф.д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Деликатното мъжко здраве или проблемът с еректилната дисфункция често остава скрит от погледа на специалистите и трови единствено психиката на засегнатите, а в най-добрия случай е достояние само на двойката. Неудобство, потиснато самочувствие и страх от остаряването са основните причини мъжът да не търси адекватна помощ. Проблемът е важен не само от психологическа гледна точка.

Еректилната дисфункция е индикатор за общо, подмолно засягане на организма от рисковите фактори, които я причиняват.

Състоянието на еректилна дисфункция е типичен представител на болестите на съвремието ни, на забързания и напрегнат начин на живот.

Вероятно за мнозина няма да бъде изненада, че добре известните рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания са в основата на възникване и на този проблем.

Нека не забравяме, че ерекцията и пълноценното сексуално изживяване зависят от нормалното кръвообръщение в областта на половите органи.

Високото кръвно налягане, диабетът и повишения холестерол в кръвта са основните причини за увреждането на кръвоносните съдове. В допълнение идват напрежението в ежедневието, заседналия начин на живот, лошите хранителни навици и свързаното с тях наднормено тегло, които така добре обрисуват профила на съвременния, затормозен и стресиран мъж…

Пушенето и прекомерната употреба на алкохол, особено на концентрати, довършват картината.

Решение на проблема с еректилната дисфункция

Решението на проблема с еректилната дисфункция е в навремената консултация с правилните специалисти – андролог, кардиолог, при нужда и психотерапевт.

Започнете с консултация с кардиолог, който ще оцени както общото ви състояние, така и риска от възникване на сърдечно-съдово заболяване. Ако са налице конкретни проблеми ще започнете лечение и ще получите препоръки за здравословен начин на живот. Спрете пушенето и бъдете физически активни!

Андрологът ще прецени дали са налице евентуални заболявания и аномалии на половите органи и ще назначи лечение, ако се налага.

Психотерапевтът ще ви даде кураж и оптимизъм за преодоляване на психическия стрес.

Появата на еректилна дисфункция не е неизбежна, а когато тя е налице – това не е присъда! Важно е представителите на силния пол да знаят, че нездравословният начин на живот и липсата на отговорност към собственото им здраве, може да се прояви с този, толкова плашещ ги проблем. Колкото по-рано се замислят за това, толкова по-дълго ще се радват на пълноценен сексуален живот. 

И не забравяйте, за да решите проблема си, трябва да го споделите своевременно и с правилния човек!

Прочети още:

Тютюнопушенето като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания (ССЗ)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.