Пълнени жълъдови тикви

Рецептата за пълнени жълъдови тикви е препоръчана от Американската Сърдечна Асоциация. Тя съчетава висока хранителна стойност с приятен и свеж вкус, и е чудесна вегетарианска рецепта. Вероятно ще трябва да поизчакате малко до есента за да намерите жълъдова тиква, но сме убедени, че ще си струва!

Хранителни вещества в 1 порция

Калории381
Общо мазнини13.6 g
Наситени мазнини5.0 g
Транс мазнини0.0 g
Полиненаситени мазнини5.7 g
Мононенаситени мазнини5.5 g
Холестерол4 mg
Натрий285 mg
Общи въглехидрати62 g
Диетични фибри9 g
Захари14 g
Протеини10 g

Съставки за 4 порции

1/2 чаша вода

1/2 чаша кускус

4 малки жълъдови тикви (по 450 – 560 гр. всяка)

2 супени лъжици рапично масло (или зехтин)

1 чаша целина, нарязана на ситно (около 4 стръка)

1 глава лук, нарязан на ситно

1/4 чаена лъжичка сол

1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер

1 чаена лъжичка градински чай (салвия)

1 1/2 чаши спанак, нарязан на ивици. Можете да използвате и замръзен.

1/4 чаша несолени, печени орехи, накълцани на ситно

1 супена лъжица кленов сироп

1/4 чаша ниско-малслено синьо сирене, настъргано или натрошено

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 200 градуса. В електрическа кана загрейте водата докато кипне.

В отделен съд, устойчив на топлина, залейте кускуса с горещата вода. Покрийте и оставете да преседи около 10 минути.

Пригответе всяка тиква по следния начин:

Отрежете капаче, на около 2 см от горната част на всяка тиква. Използвайте лъжица, за да изгребете семената и ги изхвърлете. С остър нож отрежете дъното на тиквите, така, че да могат да се задържат изправени докато се печат. Покрийте тавата с фолио и подредете тиквите върху него.

Междувременно, загрейте 1 супена лъжица масло от рапица в голям тиган с незалепващо покритие, на средно силен огън. Добавете целината, лука, малко сол, черен пипер и градинския чай. Гответе около 6-8 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат.

Добавете нарязания спанак и гответе още 1-2 минути като разбърквате. Имайте предви, че ако използвате пресен спанак, ще бъде нужно да се задуши малко повече.

Отстранете от котлона и добавете готовия кускус, 1 с.л. рапично масло, орехите и кленовия сироп. Имайте предвид, че сиропът придава леко сладникав вкус на ястието. Ако харесвате този контраст, но нямате кленов сироп, можете да добавите една лъжица мед или шепа стафиди или няколко нарязани сушени сини сливи, без костилките.

В кухината на всяка тиква сложете по около една чаша от плънката. Поставете капачето и печете тиквите в предварително зарятата фурна за около 60—75 минути или докато омекнат. Когато ястието е готово, махнете капачетата и поръсете тиквите с настъргано синьо сирене.

Ако сте приготвили повече плънка, която не събирате в тиквите – не се притеснявайте! Сервирайте тиквата с добавена отстрани лъжичка кускус.  

Ако обичате целина, когато приготвяте пълнени жълъдови тикви, не се колебайте да добавите повече стръка в плънката. Листата добавят допълнителен приятен аромат.

Приятен апетит!

Научете други интересни рецепти от нашата рубрика Вкусно и здравословно!