Вкусно пиле със зеленчуци

Предлагаме ви лесна, здравословна и вкусна рецепта за пиле със зеленчуци, чието приготвяне ще ви отнеме не повече от половин час. Препоръчана е от Американската сърдечна асоциация и е чудесна за леко основно ястие за цялото семейство.

Хранителни вещества в една порция

Калории226
Общо мазнини6,5 g
Наситени мазнини1,0 g
Транс мазнини0,0 g
Полиненаситени мазнини1,5 g
Мононенаситени мазнини2,5 g
Холестерол73 mg
Натрий344 mg
Общи въглехидрати15 g
Диетични фибри4 g
Захари7 g
Протеини29 g

Съставки за 6  порции пиле със зеленчуци

  • 4 средно големи тиквички
  • 700 гр. пилешки гърди без кожа, без кости, нарязани на тънки лентички
  • 2 чаени лъжички чесън на прах или 4 скилидки чесън, смачкан на паста
  • 2 чаени лъжички смлян джинджифил
  • 1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 1/8 чаена лъжичка сол
  • 3 чаени лъжички рапично или маслиново олио
  • 400 – 500 гр. замразен зеленчуков микс с броколи, предварително размразен 
  • 2 супени лъжици соев сос с ниско съдържание на сол
  • 1/2 чаша безсолен пилешки бульон
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 1/4 чаена лъжичка лют червен пипер
  • 1/2 чаша зелен лук, нарязан на ситно
  • 2 чаши пресни кълнове от боб
  • 1 1/2 чаена лъжичка сусам

Начин на приготвяне:

  1. С белачка за картофи настържете тиквичките на тънки лентички, подобни на спагети. Същият ефект можете да постигнете и ако нарежете тиквичките с нож на жулиени. Изсипете ги в голяма купа и ги оставете настрана.
  2. Поставете пилешките гърди, обелени от кожата и обезкостени върху дъска за рязане и ги нарежете на тънки ивици. Сложете нарязаното пиле в отделна купа и го подправете с 1 чаена лъжичка чесън на прах или две от намачканите скилидки чесън. Прибавете: 1 чаена лъжичка джинджифил, щипка млян черен пипер и щипка сол.
  3. В голям тиган с незалепващо покритие загрейте 1 чаена лъжичка зехтин или репично олио на силен огън. Добавете пилето като разбърквате често. Гответе 5 до 7 минути докато пилето стане златисто отвън и крехко отвътре. Свалете го от огъня, прехвърлете пилето в чиния и го покрийте с фолио за да остане топло.
  4. В същия тиган добавете още 1 чаена лъжичка олио и го загрейте на силен огън. Добавете размразените зеленчуци и ги запържете. Разбърквайте непрекъснато докато зеленчуците поомекнат и цялата вода се изпари, около 6 до 8 минути. Свалете ги от огъня и ги прехвърлете в отделна купа, за да ги запазите топли.

За соса:

  1. В малка купичка добавете соевия сос, пилешкия бульон, царевичното нишесте, 1 чаена лъжичка чесън на прах (или чеснова паста), 1 чаена лъжичка джинджифил, щипка черен пипер, щипка сол и по желание – едро смлян лют червен пипер. Разбъркайте добре с вилица, докато царевичното нишесте се разтвори и сместта стане хомогенна.
  2. Загрейте последната чаена лъжичка олио в голям тиган с незалепващо покритие, на силен огън. С помощта на щипка, добавете половината тиквички, като ги разбърквате непрекъснато. Гответе докато тиквичките изсъхнат до известна степен – около 1 – 2 минути. Добавете останалите тиквички заедно със соса и разбъркайте. Гответе, докато всички тиквички омекнат, още около 2 минути.
  3. Добавете запърженото пиле и зеленчуците. Гответе още около минута. Отстранете от огъня и добавете пресни кълнове от боб, нарязан на ситно зелен лук и сусам. 
  4. Вашето вкусно пиле със зеленчуци е готово!

Допълнителни съвети:

Съвет за готвене: Вместо голям тиган с незалепващо покритие може да се използва и уок. Уокът е отлично оборудване за готвене и чудесен начин за приготвяне на вкусни и полезни зеленчуци.

Гответе бързо, НО здравословно: Замразените зеленчуци са удобен начин да вкарате разнообразие от зеленчуци в ястие, без да трябва да ги режете. Разбира се, ако имате време, можете да готвите с пресни заленчуци. В този случай, преди да ги включите в рецептата, трябва да ги измиете добре и нарежете на по-едри парченца.

Приятен апетит!

Повече полезни рецепти можете да намерите във Вкусно и здравословно!