Болка в гърдите

Д-р Веселка Гергова

Д-р Веселка Гергова

Опитен лекар със специалности вътрешни болести и кардиология. Дългогодишен преподавател към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф.д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Наличието на болка в гърдите е симптом, който може да бъде причинен от различни състояния. Някои от тях са сериозни и изискват незабавен преглед от кардиолог, а други са съвсем безобидни. Определянето на основните характеристики на болката като сила, продължителност, локализация и др. помага на лекарите да определят нейния източник и да преценят дали състоянието е тревожно. Често се налага да бъдат извършени допълнителни изследвания, които да потвърдят диагнозата.

За да ви помогнем да разберете в кои случаи е нужно да потърсите лекарска помощ ще опишем най-честите причини за болки в гърдите. Моля да имате предвид, че статията е информативна и не може да служи да поставяне на диагноза и провеждане на лечение!

Болка в гърдите, произхождаща от сърцето

Стенокардия (ангина)

Ангината е стягаща болка в гърдите, предизвикана от недостатъчна доставка на кръв към  сърдечния мускул. Най-честата причина за това е коронарната сърдечна болест – стесняване на съдовете, които хранят сърцето. Дължи се на натрупване на мастни отлагания в стените им през годините (атеросклероза).

Болката е:

 • пристъпна, продължаваща от 2-3 до 15-20 мин.
 • стягаща
 • има чувство за натиск върху гърдите
 • не е локализирана в една точка и често се разпространява към гърба, долната челюст и лявата ръка
 • настъпва, при физически усилия (защото тогава сърцето се нуждае от повече кръв) и изчезва, щом те се прекратят. За зимния период е важно, че болката може да настъпи при излизане от топло на струдено.

Ако имате такива симптоми е важно да бъдете прегледани от кардиолог!

Инфаркт

При инфаркт някой от съдовете, които кръвоснабдяват сърцето, се запушва напълно от кръвен съсирек и спазъм. Съответната зона на сърцето спира да се кръвоснабдява и започва да загива.

Гръдната болка има същите характеристики като стенокардната, но е по-силна и по-продължителна.

 • не изчезва в рамките на 20 минути
 • настъпва при силен емоционален или физически стрес, но често и в покой, понякога в ранните сутрешни часове
 • може да има изпотяване със студена пот, гадене, задух, силно сърцебиене
 • може да има загуба на съзнание

Инфарктът е спешно състояние! При съмнение за инфаркт трябва незабавно да потърсите спешна медицинска помощ!

Перикардит

Перикардитът е възпаление на ципата, която обвива сърцето. Най-често се дължи на вирусни инфекции, автоимунни процеси и дори като усложнение на инфаркт.

Болката е:

 • остра и продължителна
 • не се разпространява извън сърдечната област
 • става по-силна при дишане или в легнало положение
 • облекчава се, когато се наведем напред
 • може да бъде придружена от ускорен пулс и чувство на задух

При тези симптоми е важно да направите преглед при кардиолог!

Болка в гърдите, произхождаща от белите дробове

Някои заболявания на белите дробове също причиняват гръдна болка:

 • Белодробна емболия. По-голям или по-малък кръвен съсирек запушва съдовете, които кръвоснабдяват белите дробове. Болката започва внезапно. Може да има задух и суха кашлица, понякога с кървави храчки. Среща при хора с наднормено тегло и разширени вени, а също и при продължително обездвижване (след счупвания или операции).
 • Колабирал бял дроб (пневмоторакс). Обикновено болките в гърдите започват внезапно. Може да настъпи от самосебе си (при млади, високи хора и пушачи) или при увредени бели дробове (хронична обструктивна белодробна болест, астма, пневмонии и др.). Трябва да се потърси спешна помощ!

При подобни симптоми трябва да потърсите спешна медицинска помощ!

 • Възпаление на обвивката на белите дробове (плеврит). Често се появява в хода на белодробни инфекции. Болката се влошава в легнало положение и при кашлица. Може да има задух и мъчителна кашлица. Диагнозата се установява с рентгенова снимка.

Болка в гърдите от храносмилателната система

 • „Киселини“. Може да се дължи на т.нар. Гастроезофагеален рефлукс. Когато се храним късно вечер, особено с мазни храни, алкохол, шоколад и др. мускулът между хранопровода и стомаха се отпуска. Част от стомашното съдържимо се връща назад по хранопровода и това причинява неприятна, пареща болка. 

По-рядко, гръдна болка се причинява и от други заболявания на хранопровода, стомаха и жлъчния мехур.

От костно-мускулната и нервната система

 • Невралгична болка, произхождаща от нервните окончания в гръбначния стълб.

Имат краткотраен, пробождащ характер. Често са провокирани от неудобна позиция на тялото и се влиялат от натиск, промяна в позицията, дълбоко вдишване и т.н.  

 • Травми на ребрата. След натъртване или дори счупване на ребро може да изпитваме остри болки в гърдите за дълго време.
 • Възпаление на малките ставички между ребрата и гръдния кош. Болката е локална, има подутина на засегнатите места, увеличава се при натиск.

По-редки причини за болка в гърдите

 • Херпес зостер. Ако като дете сте прекарали варицела, вирусът остава в тялото без да предизвиква симптоми. В напреднала възраст или при отслабена имунна система, той може да се реактивира. Предизвиква остра пареща болка по хода на междуребрените нерви. На мястото се появява обрив. В тези случаи е добре да потърсите съвет от спциалист по инфекциозни болести!
 • Паник атаки. Състояния, при които внезапно се появява силно чувство за тревога, изпотяване, сърцебиене, задух и стягане в гърдите.

Важно е тези състояния да се отграничат от гръдна болка, дължаща се на причини, свързани със сърцето!

Прочетете повече за Рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.