Вредна ли е консумацията на Coca-Cola?

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Само в една кутия от 330 мл Coca-Cola се съдържаг 37 грама, или почти 10 чаени лъжички захар! За сравнение, препоръчаното от СЗО количество захар дневно е не повече от 6 чаени лъжички. Само една кутия Coca-Cola надхвърля оптималната дневна доза!

Какви са ефектите от консумацията на Coca-Cola върху тялото?

Нивата на кръвната захар се повишават драстично в рамките на 20 минути след изпиването на сладката напитка, причинявайки взрив на инсулин. Под негово въздействие черният дроб превръща големите количества захар в мазнини и ги складира. Като допълнителен ефект, прекормерното количество на инсулина води до вторично чувство на глад, увеличаващо и без това високия калориен прием.

В рамките на 40 минути, след прием на Coca-Cola, тялото вече е абсорбирало голямото количество кофеин, съдържащо се в напитката. Той причинява разширяване на зениците и повишава кръвното налягане. До този момент вече са блокирани аденозиновите рецептори в мозъка, предизвиквайки бодрост.

Само 5 минути по-късно, производството на допамин се е увеличило. Допаминът е вещество, което стимулира центровете за удоволствие и възнаграждение в мозъка. Някои изследователи считат, че начинът, по който Coca-Cola стимулира тези центрове, е сравним с ефектите на хероина. Това предизвиква желанието на човек да изпие още една Cola.

Един час след изпиването на напитката започва спад на кръвната захар, причиняващ раздразнителност и сънливост. Стимулира се диурезата, при което тялото отделя с урината голямо количество течност, полезни вещества и електролити.

Тези ефекти са характерни не само за Coca-Cola, но и за всички газирани напитки съдържащи захар и кофеин.

Проучвания

През 2018 г. авторите на проучване, проведено предимно върху плъхове, подчертават, че има и допълнителни начини, по които сладките напитки могат да повлияят на здравето.

Изследвани са ефектите на подсладените със захар напитки върху мозъка. Установило се, че тези напитки повишават нивата на определени вещества, които пречат на мозъчната дейност, увеличавайки риска от инсулт и деменция .

Според авторите на проучването, редовната консумация на сладки напитки може да повлияе на качеството и продължителността на съня. Някои съединения, съдържащи се в тях, имат ефект върху паметта и двигателната координация. Това може да допринесе за развитието на дефицит на вниманието и хиперактивност при деца.

Пълната степен на въздействието на сладките напитки върху хората все още не е напълно изяснена.

През 2018 г. е проведено проучване с 2019 участници, при които дори консумацията на диетични газирани напитки е отчетена като възможен рисков фактор за диабет. Проучването подкрепя предположението, че подсладените със захар напитки, имат роля в развитието на това хронично заболяване.

Проучване от 2016 г., проведено върху плъхове, установява, че гризачите, които пият Coca-Cola, показват признаци на намалена бъбречна и чернодробна функция.

Отново ще са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди ефектите на Coca-Cola при хората.

Накратко:

Изследванията потвърждават много рискове от редовната консумация на Coca-Cola и други сладки напитки.

Те повишават бързо нивата на кръвната захар и влияят на центровете за удоволствие на мозъка по подобен на хероин начин. По-новите изследвания допълват доказателствата за връзка между сладките напитки и диабета. Изглежда се потвърждават неблагоприятните ефекти на тези напитки върху дейността на мозъка, бъбреците и черния дроб.

Въпреки това, умерената консумация на кока-кола и подсладени със захар напитки е малко вероятно да увреди сериозно човешкото здраве.

Прочетете повече за рисковете, свързани с развитието на Метаболитен синдром!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.