Медицинските власти в Обединеното кралство препоръчват като безопасно ниво на алкохолна консумация, не повече от 14 алкохолни единици седмично.

1 алкохолна единица (АЕ) е равна на 10 милилитра или 8 грама етанол (чист алкохол).

Според ново изследване,  публикувано в  Clinical Nutrition, това препоръчително ниво на алкохолна консумация също е свързано с повишен сърдечно-съдов риск.

Рискът от сърдечно-съдово събитие се увеличава при „здравословните“ консуматори на алкохол!

За своето проучване изследователите от Anglia Ruskin University анализират данни на повече от 350 000 души и ги съпоставят с хоспитализациите по повод сърдечно-съдово събитие. 333 259 от тях консумират алкохол, а 21 710 души никога не пият алкохол.

Участниците са на възраст между 40 и 69 години и са проследени средно 6,9 години.

Участниците, включени в проучването са докладвали за общия им седмичен прием на алкохол, както и за специфичните видове алкохол, включително бира, вино и концентрат.

Изследователите установяват, че при участниците, които съблюдават текущите насоки за алкохолна консумация, рискът от сърдечно-съдово събитие се увеличава с 23% за всеки допълнителни 850 мл 4-процентна бира.

Резултатите от проучването посочват, че рискът при „здравословна“ консумация на алкохол от редица сърдечно-съдови събития не е намален.

Изкривени данни подценяват опасностите от консумацията на алкохол

Авторите посочват, че приемането на J-образната крива, която предполага, че ниската до умерена консумация на алкохол може да бъде полезна за здравето, е погрешно и е резултат от изкривяване на съществуващите епидемиологични данни. “Отклоненията в епидемиологичните доказателства, маскират или подценяват опасностите, свързани с консумацията на алкохол.”

Изследователите посочват, че тези отклонения включват:

– използването на непиещи като референтна група, когато много от тях не пият поради лошо здраве;

– обединяване на всички видове напитки при определяне на приема на алкохол от изследвана популация. Така в статистиката се включва и по-ниския риск от коронарна болест сред пиещите вино.

Така потенциално се изкривява общия сърдечно-съдов риск от пиенето на алкохол.

„Когато се отчетат тези отклонения, се разкриват неблагоприятните ефекти дори от консумацията на алкохол в малки количества“, посочват изследователите.

„Здравословната“ консумация на алкохол е най-големият мит след твърдението „Тютюнопушенето е добро за нас“!

Авторите на проучването се надяват резултатите от него да повлияят насоките за превенция на ССЗ с препоръки за намаляване на алкохолната консумация.

Източник: Dr Rob Hicks. Current ‘Safe’ Alcohol Consumption Levels Potentially Harmful – Medscape – Jan 31, 2022.

Прочетете повече за консумацията на алкохол при ССС!