Обичайно свързваме внезапната сърдечна смърт с напреднала възраст или тежко сърдечно заболяване.

Тези дни, обаче, едно шокиращо събитие разтърси света. По време на срещата от Европейското първенство по футбол 2020, Дания – Финландия, датският национал Кристиян Ериксен се свлече безжизнен на терена, пред очите на своите съотборници, на съпругата си и на всички зрители по трибуните и телевизорите. Състоянието беше овладяно благодарение на незабавната намеса на главния съдия, съотборниците му и най-вече на медицинския екип. Моментално бе започнат сърдечен масаж и електрошок с дефибрилатор. Футболистът беше изведен от стадиона в съзнание и със спонтанно дишане. Според публичните данни, в момента спортистът се намира в кардиологичен център в Копенхаген, където ще се уточнява подлежащата причина. Досега той не е имал никакви оплаквания и е с нормални резултати от скрининговите прегледи в продължение на 11 години.

Внезапната сърдечна смърт при млади спортисти е едно от най-шокиращите медицински събития с огромен обществен отзвук. Смъртта обикновено настъпва на терена, при голямо физическо натоварване и без предшестващи симптоми. Доказано е, че екстремните физически натоварвания повишават 2,8 пъти риска от внезапна сърдечна смърт (ВСС) при юноши и младежи. Възрастта на спортистите и видът спорт оказват съществено върху честотата на опасното събитие.

В този конкретен случай предстои да разберем какво е заболяването, причинило инцидента. Дали се касае за неразпозната кардиомиопатия или новпоявила се коронарна болест или миокардит?

От друга страна, това тъжно събитие повдигна няколко съществени въпроса:

  • Има ли изградена система за скрининг, диагностициране и проследяване на сърдечно-съдовото здраве на нашите активни спортисти?
  • Подготвени ли са отборите за оказване на първа медицинска помощ в такива ситуации?
  • Оборудвани ли са спортните съоръжения с дефибрилатори?

Част от нашия екип е професор д-р Иван Груев, един от малкото български кардиолози, притежаващи изключителен научен и практически опит в областта на спортната кардиология. Ако сте активен спортист, ако имате някакви, макар и несъществени оплаквания, ако има случаи на внезапна сърдечна смърт в семейството ви – потърсете помощ!

Запишете час за преглед при проф. д-р Иван Груев в платформата Супердок!