В ново научно изявление относно препоръките за здравословно хранене и начин на живот, Американската сърдечна асоциация (АСА) подчертава, че съществуват структурни предизвикателства, които възпрепятстват приемането на здравословни хранителни модели.

Научна група на АСА представя 10 основани на доказателства препоръки за подобряване на кардиометаболитното здраве. Те подчертават, че здравословният избор на храна се прави всеки ден. Необходимо е да анализирате средата, в която се храните – у дома, в службата или навън и да решите кои са най-добрите избори.

Налице са все повече доказателства, че свързаните с храненето хронични заболявания се предават от майката. Превенцията на затлъстяването при деца е ключово за запазване и удължаване на идеалното сърдечно-съдово здраве.

Ето и основните препоръки за здравословно хранене:

  • Коригирайте приема и разхода на енергия, за да постигнете и поддържате здравословно телесно тегло. Извършвайте поне 150 минути умерена физическа активност седмично!
  • Яжте много и разнообразни плодове и зеленчуци!

Проучвания установяват, че хранителните модели, богати на разнообразни плодове и зеленчуци, с изключение на картофите, са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Целите плодове и зеленчуци, които по-лесно осигуряват фибри и засищат, са предпочитани пред соковете.

  • Избирайте пълнозърнести продукти и храни, направени предимно с пълнозърнести, а не с рафинирани продукти. Те имат доказани ползи в сравнение с рафнираните по отношение на риска от сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, инсулт , метаболитен синдром , кардиометаболитни рискови фактори, лаксация и чревна микробиота.
  • Изберете здравословни източници на протеини, предимно с растителен произход – бобови растения и ядки!

Замяната на храни от животински произход с пълноценни храни от растителен произход, освен ползите за здравето, намалява въглеродния отпечатък на диетата. Ненаситените мазнини са предпочитани, както и постните, непреработени меса.

  • Използвайте течни растителни масла, а не тропически (кокосови, палмови), животински мазнини (масло и свинска мас) и хидрогенирани мазнини.  Ненаситените мазнини, особено тези от растителни масла (напр. соево, царевично, шафраново и слънчогледово масло, орехи и ленено семе) са доказано полезни за сърцето.
  • Изберете минимално преработени храни вместо свръхпреработени храни! Те са доказани причинители на наднорменото тегло, метаболитните нарушения и повишената смъртност от всички причини. Ултрапреработените храни включват изкуствени оцветители, овкусители и консерванти, които подобряващи трайността и вкуса на тези храни.
  • Намалете до минимум приема на напитки и храни с добавени захари. Добавените захари (обикновено глюкоза, декстроза , захароза, царевичен сироп, мед, кленов сироп и концентриран плодов сок) са свързани с повишен риск от диабет тип 2 , висок холестерол и наднормено телесно тегло.
  • Приготвяйте храната с малко или съвсем без сол. Основните източници на прием на сол (натрий) са преработените храни, пакетираните храни и тези, приготвени в ресторант.
  • Ако не консумирате алкохол, не започвайте; Ако пиете – ограничете приема!

Връзките между приема на алкохол и сърдечно-съдовите резултати са сложни. Все пак се препоръчва, тези, които пият, да консумират не повече от една напитка на ден.

  • Придържайте се към здравословия режим, независимо от обстоятелствата.

Научното изявление на AHA/ASA завършва с декларацията: „Създаването на среда, която улеснява, а не възпрепятства, придържането към здравословните за сърцето диетични модели сред всички хора, е императив за общественото здраве“.

Адаптирано от AHA Guidance Provides 10 Evidence-Based Diet Recommendations – Medscape – Nov 05, 2021.

Прочетете повече за Рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания!