По време на пандемията, много хора с внезапно настъпили оплаквания, които могат да се дължат на миокарден инфаркт, се забавят да потърсят лекарска помощ от страх да не бъдат заразени с COVID-19.

Повечето лечебни заведения, обаче, са разделили приема на пациенти, инфектирани с коронавирус от потока на пациенти, които се приемат по други причини. При спазване на подходящите противоепидемични изисквания, лечението в болница по повод спешно състояние е не само наложително, но и относително безопасно.

Кои са симптомите на остър миокарден инфаркт?

  • Силна болка в областта на гръдната кост, която не се влияе от положението на тялото или дишането
  • Разпростарение на болката към лявата ръка, коремната област, рамената, гърба или шията
  • Внезапно начало на болката, която продължава от няколко минути до повече от половин час
  • Внезапно изпотяване със студена пот, чувство на прималяване, сърцебиене или задух
  • Чувство на тревожност и страх

Какво да направим?

Ако вие, или ваши близки имате подобни оплаквания – назабавно трябва да се обадите на телефон 112! Всяко отлагане може да бъде фатално или да доведе до невъзможност да се ограничи площта на увредената зона и в бъдеще да доведе до проява на сърдечна недостатъчност.

Ако сте в карантина, носители сте на вируса или сте болни от COVID-19 – непременно уведомете за това служителите на 112! Не се притеснявайте ясно да споделите съмненията си, че получавате инфаркт. Но се погрижете за безопасността на лекуващите екипи! Важно е да знаете, че спешните състояние в условията на пандемия се третират по същия начин, както при нормални обстоятелства. Поведението на лекарите се подчинява на стремежа първо да се овладее непосредственото животозастрашаващо състояние.

Прочетете повече в Полезно е да знаете!