Дигиталните технологии са неразделна част от ежедневието ни. Използваме ги за да се забавляваме, да учим, да общуваме с близките си, независимо от разстоянията, които ни разделят. А дали ние, лекарите, можем да използваме интернет устройствата си за да общуваме с нашите пациенти? Възможно ли е да бъде извършен пълноценен медицински преглед, дистанционно, да бъде предписано лечение и да бъде проследено състоянието и развитието на заболяването?

Какво е онлайн консултация и може ли да ни бъде полезна?

Отговорът е „Да“. Телемедицината се развива от години като самостоятелно направление в здравеопазването. Създадени са различни продукти и приложения, които ефикасно, безопасно и дискретно свързват лекарите с техните пациенти. Онлайн консултациите могат да съдържат аудио или видео разговор, обмен на документи и снимки, или писмени консултации по документи.

Как да се подготвите за онлайн консултация?

Както при стандартния преглед, вашият лекар ще ви разпита подробно за настоящото ви състояние и придружаващи или предишни заболявания. Добре е, предварително да помислите какво ще му кажете, така, че да не пропуснете нещо важно. Повече информация по въпроса можете да прочетете в статията. Как да се подготвя за преглед при кардиолог

Също така, ще бъде полезно предварително да направите дигитални снимки на последните си епикризи или резултати от изследвания за да можете да ги изпратите на лекаря. В зависимост от приложението, което използвате, това може да стане по имейл или чрез самата апликация. Може де предпочетете да имате видео връзка с вашия лекар, тъй като това ще ви донесе повече усещане за непосредствен контакт. Възможно е , лекарят да поиска да ви види, тъй като това ще му помогне да прецени по-добре състоянието ви. Така, че трябва да сте подготвени за това. Ако се затруднявате да използвате дигиталните технологии, не се притеснявайте, а поискайте помощ от някой ваш близък или приятел.

Предимствата на онлайн консултациите са особено очевидни в дните, в които се борим с епидемията от коронавирус. В удобството и сигурността на дома си, ще можете да получите необходимите напътствия и да започнете незабавно лечение.