Проучване, което проследява повече от 110 000 мъже и жени в продължение на повече от 30 години, установява, че яденето на две порции авокадо седмично намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).
Изследователите установяват, че замяната на половин порция масло, сирене, бекон или друг животински продукт с еквивалентно количество авокадо е свързано с до 22% по-нисък риск от ССЗ. Констатациите бяха публикувани онлайн на 30 март в Journal of the American Heart Association.

Авокадото е богато на хранителни вещества. Високото съдържание на мазнини е за сметка на мононенаситените (MUFAs) и полиненаситените мазнини (PUFAs), които се считат за полезни.

Средно голямо (136 g) авокадо, съдържа приблизително 13 g олеинова киселина. Авокадото също съдържа диетични фибри, калий, магнезий, фитонутриенти и биоактивни съединения. Една порция се равнява на половин авокадо или половин чаена чаша.

Проучването започва в края на 70-те, когато консумацията на авокадо е била много ниска. Участниците попълват валидиран въпросник за честотата на консумация на всеки 4 години. В проучването участват 68,786 жени на възраст от 30 до 55 години и 41,701 мъже от 40 до 75 годишна възраст. Всички са били без рак, коронарна болест на сърцето и инсулт при влизане в проучването.
По време на 30-годишното проследяване са установени 9185 случая на коронарна болест и 5290 инсулта.

Анализът на резултатите показва, че тези с по-висок прием на авокадо – поне две порции седмично – са имали 16% по-нисък риск от поява на сърдечно-съдови заболявания и 21% по-нисък риск от исхемична болест на сърцето.

Статистически модел също установява, че замяната на половин порция дневно маргарин, масло, яйца, кисело мляко, сирене или преработено месо, като бекон, със същото количество авокадо е свързано с 16% до 22% по-нисък риск от ССЗ.

Може да прочетете повече тук!