С разрастването на пандемията става все по-ясно, че широкото прилагане на ваксините срещу COVID – 19 е от съществено значение за нейното ограничаване. Ограничителните мерки и носенето на маски са ефективни средства, но те работят само ако се спазват!

Големият успех, който медицината постигна за изключително кратко време, с разработването и започването на производство на десетки ваксини срещу вируса, за някои е научно чудо, за други – източник на опасения и колебания.

Нека да зададем най-важните въпроси: Тези ваксини безопасни и ефективни ли са?

Не е изненада, че много от хората са притеснени от „светкавичната“ скорост, с която се появихи тези чисто нови ваксини срещу нов коронавирус, за който по принцип се знае, че не е лесно да се създаде ваксина.

Общата ефективност на ваксините срещу COVID – 19 е в диапазона от 70% до 95%. Това е доста над средната ефективност на грипната ваксина например.

Данните показват, че тези ваксини намаляват риска от развитие на COVID-19, но също така намаляват риска от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт.

Кои са най-честите странични ефекти на ваксините срещу COVID – 19?

Най-често срещаните странични ефекти включват:

  • болка на мястото на инжектиране
  • болезнени, подути лимфни възли в ръката, където е инжектирана ваксината
  • умора
  • главоболие
  • мускулни или ставни болки
  • гадене и повръщане
  • треска или студени тръпки.

Какво друго трябва да знам за възможните нежелани реакции?

Тежки алергични реакции. Прогностичните данни показват, че при 11 случая на милион дози (данни за ваксината на  Pfizer/BioNTech) може да се появи потенциално животозастрашаваща реакция, наречена анафилаксия. Тя се среща най-често при хора, за които е известно, че са имали тежки ваксинални реакции в миналото. Признаците са затруднено дишане, подуване на лицето, езика и гърлото, обрив и понижаване на кръвно налягане. Тази реакция може лесно да бъде овладяна с прилагане на адреналин. По тази причина е необходимо хората, получили ваксини да бъдат наблюдавани в първите 15-20 минути след поставянето на инжекцията.

Необясними смъртни случаи. Неотдавнашен доклад за 23 смъртни случая сред възрастни хора, получили ваксини в Норвегия, повдигна разбираеми опасения относно безопасността на ваксините COVID -19. Необходимо е обаче допълнително разследване, за да се определи дали тези смъртни случаи са свързани с ваксините или представляват очакван брой смъртни случаи сред увредени лица, които вече са имали ограничена продължителност на живота.

Разнопосочната информация и дезинформация, псевдо-експертните изказвания и откровенните лъжи, естествено обезкуражават една част от хората да предприемат ваксинация.

Нормално е да сте предпазливи при всяко ново лечение. Но две често срещани заблуди следва да бъдат дискутирани и оборени:

  1. Ваксината може да причини смърт

Голяма част от хората, които се ваксинират имат предхождащи здравни проблеми, много от тях – сериозни. В тези случаи, моментът на ваксинация може да съвпадне с обостряне на съществуващи заболявания или получаване на очаквани усложнения. Всеки случай, при който има основания да се смята, че са настъпили сериозни странични ефекти от поставяне на ваксините срещу COVID 19 трябва обстойно да бъде проучен за доказване на ясна причинно-следствена връзка.

2. Ваксината може да причини COVID-19.

Това не може да се случи, защото нито един жив вирус на SARS-CoV-2 не се използва в наличните в момента ваксини или тези, които са в процес на разработка и одобрение. Ако човек развие COVID-19 скоро след ваксинацията, това не се дължи на ваксината. Това е или защото ваксината се е провалила (което е доста рядко), или инфекцията се е развила преди ваксината да има шанс да сработи. При някои хора заразяването вероятно вече е настъпило по времето на ваксинацията.

И най-важното:

COVID-19 е непредсказуема и потенциално смъртоносна болест. Информацията, която имаме за ефективността и безопасността на ваксините срещу COVID-19 е обнадеждаваща. Страничните ефекти от ваксината не са причина хората да избягват ваксинацията.

Няколко лесни съвети как да направите ваксинирането по-сигурно за вас, самите:

  1. Хидратирайте се добре! Пийте повече течности преди и след ваксинацията. Това ще ви помогне да не се обезводните ако вдигнете температура, особено ако приемата лекарства за понижаване на кръвното налягане или имате ниско кръвно налягане.
  2. Не се притеснявайте да приемате средства за понижаване на температурата когато сте ваксинирани! Не е необходимо да се чувствате зле и ако вземете парацетамол, това няма да намали ефективността на ваксината.
  3. Ако имате редовна терапия за някое хронично заболяване, не я прекъсвайте! Напротив, убедете се, че заболяването ви е добре контролирано и се посъветвайте с вашия лекар ако имате съмнения.
  4. Подредете си програмата така, че два дни след ваксинацията да имате време да си починете и погрижите за себе си!

Следете нашите публикации на FB страницата на Градска кардиология!