Храна или хапче за високо кръвно налягане

Picture of Ипократис Пападимитракос

Ипократис Пападимитракос

Консултант по хранене и психолог. Вярвам, че всеки може да постигне и задържи желаните килограми като открие своето "нормално" хранене и го превърне в навик.

Настоящата статия със закачливото име „Храна или хапче за високо кръвно“ е вдъхновена от разговора ми с мой много близък приятел в разцвета на 40-те. Не се бяхме виждали около 7 години и срещата ни беше вълнуваща и изключително приятна. Събрахме се на вечеря със семействата ни и можете ли да предположите коя тема захванахме първо? Най-вероятно няма да познаете…

„Пиеш ли вече лекарства за кръвно?“, попита ме той.

 Честно да ви кажа не очаквах такъв въпрос…Да, вярно е, че годините напредват, но в моята представа сме в разцвета на силите си и все още вярвам в и прилагам принципа, че храната е моето лекарство.

Оказа се, че личният лекар на моя приятел го е посъветвал да започне да пие лекарства за високо кръвно поради фамилната му обремененост. И той се е съгласил. Съгласил се е, защото не му е бил предоставен избор.

Добрата новина е, че все повече кардиолози предлагат на своите пациентити с високо кръвно, първо, да променят храненето и начина си на живот. Поставени пред възможността да не започват приема на лекарства, хората решават да опитат да направят нужните промени.

Какви промени в начина на хранене и в начина на живот са необходими при високо кръвно налягане?

Най-ефективното средство за поддържане на нормално кръвно налягане е комбинация от:

  • намаляване на теглото,
  • увеличаване на ежедневната физическа активност,
  • увеличена консумация на плодове и зеленчуци, богати на калий,
  • избягване на храни с високо съдържание на сол.

Правилен хранителен режим – сваляне на килограми – контрол на кръвното!

Около една трета от моите клиенти посочват във въпросника за поръчка на индивидуален хранителен режим, че имат високо кръвно налягане. Поръчвайки хранителен режим, те вече са направили първата крачка към успешния контрол на кръвното си.

Поръчайте своя индивидуален хранителен режим!

Част от тези хора все още не пият лекарства за кръвно и правилният хранителен режим им помага да не започват. Друга част, които вече приемат медикаменти,  успяват да намалят дозите им и дори да ги спрат изцяло.

Не променяйте лечението се без да се консултирате с вашия лекар!

Как се случва чудото?

Когато клиент с високо кръвно дойде в кабинета или си поръча режим онлайн и целта му е да свали килограми, съвместната ни работа протича в няколко етапа:

  • Моята работа е да изготвя за него режим с подходящи за здравното му състояние храни, в количества и последователност, които да му помогнат да отслабне.
  • Задачата на клиента е да се придържа към режима си и моите съвети, но и да се храни с удоволствие.
  • Правим така, че отслабването да се случва за сметка на мазнините, а не на мускулната маса. Защото освен здравото сърце, мускулатурата е друг фактор за добрата циркулация на кръвта.
  • Намаляването на теглото облекчава работа на сърцето, а това води и до регулиране на кръвното налягане.

Общата ни цел, обаче, е не самото отслабване, а изграждането на правилни хранителни навици, съобразени с високото кръвно.

А какви са те – редовно хранене, умерени количества храна, по-малко сол и мазнини, повече плодове и зеленчуци и съзнателно хранене с удоволствие.

Спазването на хранителен режим и възможността за постоянна комуникация със специалист улеснява усвояването на правилни хранителни навици. И постепенно килограмите и кръвното налягане се нормализират.

Независимо дали сте с високо кръвно налягане отскоро, или вече сте свикнали да живеете с него, можете значително да подобрите състояниетo си като направите малки промени в начина си на хранене и в начина си на живот.

Прочетете повече за Лечение на артериалната хипертония без лекарства!

Вижте повече съвети и изберете вашия режим на хранене на ipokratis.bg!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.