Животът със сърдечна недостатъчност

Picture of Д-р Веселка Гергова

Д-р Веселка Гергова

Опитен лекар със специалности вътрешни болести и кардиология. Дългогодишен преподавател към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф.д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Вие имате поставена диагноза СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ. Животът със сърдечна недостатъчност може да бъде труден и обезсърчителен и ние искаме да ви помогнем да подобрите неговото качество.

Освен редовните прегледи при специалист, по-долу ще намерите някои кратки правила, с които ще можете да контролирате състоянието си:

  1. Спазвайте назначеното ви лечение по вид и дози, без да го  променяте по свое мнение или по съвет на немедицински лица!
  2. Обръщайте внимание на познатите ви симптоми на сърдечна недостатъчност! Ако забележите увеличение на умората, задуха или отоците – потърсете вашия лекар!
  3. Следете теглото си ежедневно и ако забележите необяснимо увеличение с повече от 2 кг за период от 3 дни, вероятно имате задръжка на течности и е необходимо да се обадите на лекаря си!
  4. Следете количеството на отделената урина! Създайте си навик да забелязвате колко често и по колко уринирате, като следите и за цвета на течността! Ако уринирате по-оскъдно, по-тъмна урина, а същевременно забелязвате отоци или прояви на умора и задух – потърсете вашия лекар!
  5. Хранете се здравословно и избягвайте повече от 5 г. сол на ден! В една чаена лъжичка има 8 г. Най-много сол се съдържа в солените сирена и меса, консервираните храни и колбаси. Избягвайте ги!
  6. Избягвайте прекомерен прием на течности, но също така не се обезводнявайте! Ако количеството на отделена урина е достатъчно и нямате задух или увеличаване на отоците по крайниците –  приемайте 1.5 – 2 л. течности дневно! Не консумирайте алкохол!
  7. Избягвайте физическа активност, която ви причинява влошаване на симптомите! Същевременно не се отказвайте от движение, което причинява лека умора и задух! Спортът не е забранен, но трябва да уточните с кардиолога си позволеното ниво на натоварване!
  8. Поради развитието на сърдечната недостатъчност, качеството на сексуалния живот може да бъде влошено. Не приемайте медикаменти за еректилна дисфункция без да се консултирате с вашия лекар! Някои от тях могат да повлияят неблагоприятно протичането на хроничните сърдечни заболявания. 
  9. Ваксинирайте се за сезонния грип и се пазете от вирусни инфекции! Те могат значително да влошат протичането на една сърдечна недостатъчност.
  10. И най-важното – не се отчайвайте! Макар и съпроводен с неудобства, животът със сърдечна недостатъчност може да бъде пълноценен и изпълнен с приятни емоции.

Основна цел на лечението на сърдечната недостатъчност е да бъде забавено нейното развитие и подобрено качеството на живот на пациентите. Съвременната медицина разполага с различни средства да помогне на засегнатите от това заболяване. Важно е, помощта да бъде потърсена навреме и лечението да бъде адекватно и систематично.

Прочети още:

Как работи сърцето когато е болно

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.