Как работи сърцето когато е болно

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Някои състояния в кардиологията могат да се развиват скрито, увреждайки сърцето до момент, в който пациентите ни започнат да имат оплаквания. Как работи сърцето когато е болно? Най-честите симптоми, които ги водят при нас са лесна умора и задух при физически натоварвания, които не са били проблем до този момент, и често – отоци по краката. Тези оплаквания са проявата на болно сърце или както ги наричаме – сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност не е самостоятелно заболяване. Поради разнородните състояния, които могат да я причинят, тя се определя от клиничните прояви на пациентите и може да се градира в няколко степени. По най-често използваната класификация – първи функционален клас е най-лекия, а четвърти – най-тежък.

Заболяванията, които най-често причиняват сърдечна недостатъчност са:

 • Високо кръвно налягане (Хипертонична болест)
 • Заболявания на сърдечните клапи (Клапни пороци)
 • Възпаление на сърдечния мускул (Миокардити)
 • Кардиомиопатии (група сърдечни заболявания, дължащи се на различни причини, но завършващи със сърдечна недостатъчност)  

Сърдечната недостатъчност най-често се проявява в резултат на постепенно, но прогресиращо структурно засягане на сърдечния мускул. Сърцето губи своята сила да се съкращава и постепенно се оказва в невъзможност да изтласква кръвта, която преминава през него. Това най-общо води до няколко проявления:

 1. Пациентите чувстват умора. Органите и тъканите на тялото страдат от намален приток на кръв и съответно от намалена доставка на хранителни вещества и кислород;
 2. Чувство на задух. Поради невъзможността на сърцето да изтласква пълноценно кръвта, която преминава през него, тя се застоява в белите дробове;
 3. Появяват се отоци по крайниците. Циркулацията на кръвта в тялото се забави и тялото реагира с допълнителни механизми за да компенсира този процес;

Всеки, който има известно сърдечно заболяване трябва да се наблюдава за прояви на сърдечна недостатъчност! Ако има такива незабавно да ги съобщи на своя лекар!

Ако забележите:

 • че сте започнали да се уморявате по-лесно или изпитвате недостиг на въздух, при физически усилия, които преди не сте забелязвали,
 • че сте започнали да спите на по-висока възглавница и при спане на ниско изпитвате задух и дискомфорт,
 • че зоната в областта на глезените започва да се изглажда с напредъка на деня и обувките ви отесняват,
 • че бързо сте увеличили теглото си, без да сте променяли хранителните си навици,

НЕПРЕМЕННО ПОТЪРСЕТЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ ОТ КАРДИОЛОГ!

Сърдечната недостатъчност не е присъда, въпреки страшното наименование! Напротив, съвременната медицина разбира как работи сърцето когато е болно и разполага със средства да го лекува Те подобряват значително прогнозата и качеството на живот на нашите пациенти!

Прочети още:

Рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.