Щитовидна жлеза

Д-р Даниела Милетиева

Д-р Даниела Милетиева

Специалист по спешна медицина и ендокринология и болести на обмяната. Преподавател към Катедра по пропедевтика на вътрешните болести „Професор Стоян Киркович“ към МУ София.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Вашата щитовидна жлеза е малък орган, с форма на пеперуда, който се намира в предната част на шията, обвит около трахеята. Тя произвежда хормони, които помагат за контролирането на много жизненоважни функции в човешкото тяло.

Когато щитовидната жлеза не работи правилно, това може да повлияе на цялото тяло. Ако жлезата произвежда твърде много хормони, можете да се развие състояние, наречено хипертиреоидизъм. При намалено производство на хормони, състоянието се нарича хипотиреоидизъм. И двете състояния са сериозни и трябва да потърсите специализирана помощ.

Как работи вашата щитовидна жлеза?

Щитовидната жлеза контролира вашия метаболизъм чрез два специфични хормона – Т4 (тироксин) и Т3 (трийодтиронин). Ако техните тива са в желаните референтни стойности, вашата жлеза работи нормално. Регулацията на щитовидната жлеза се извършва от друг орган, който се намира в основата на мозъка, наречен хипофизна жлеза. Тя произвежда Тироидостимулиращия хормон (TSH), който контролира производството на Т3 и Т4.

Какви нарушения може да има във функцията на вашата щитовидна жлеза?

Хипертиреоидизъм

Ако при изследване установите, че нивата на Т3 и Т4 в кръвта са високи, а на TSH – ниски, то вие имате повишена функция на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм. При него са характерни някои важни симптоми:

 • Ускорен пулс и сърцебиене
 • Отслабване на тегло
 • Тремор
 • Безсъние и безпокойство

Хипотиреоидизъм

Ако вашите нива на Т3 и Т4 в кръвта са ниски, а на TSH – висок, то вие имате понижена функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм. Състояниет може да се прояви със следните оплаквания:

 • Забавен пулс
 • Напълняване и отоци
 • Сънливост и постоянна умора
 • Висок холестерол

Ако имате някой от изброените симптоми е необходимо да потърсите лекарска помощ!

Нарушената функция на вашата щитовидна жлеза може да бъде предизвикана от различни заблявания:

Основни състояния, които могат да причинят хипотиреоидизъм:

 • Тиреоидит – възпаление на щитовидната жлеза, което може да бъде причинено от вируси и бактерии.
 • Тиреоидит на Хашимото – автоимунно състояние, при което клетките на тялото атакуват и увреждат вашата щитовидна жлеза. Често е наследствено заболяване.
 • Следродилен тиреоидит – среща се при 5% до 9% от жените след раждане. Обикновено е временно състояние.
 • Йоден дефицит – йодът се използва от щитовидната жлеза за производството на хормони. В някои географски райони има намалено количество йод във водата и почвата, което предразполага за развитие на гуша.

Заболявания, които могат да причинят хипертиреоидизъм:

 • Болест на Грейвс – състояние, при което жлезата е свръхактивна и произвежда твърде много хормони. Нарича се още дифузна токсична гуша.
 • Възли – хипертиреоидизмът може да бъде причинен от свръхактивни възлести образувания в щитовидната жлеза. 
 • Тиреоидит  – при възпаленито жлезата се разрушава и в кръвта се отделя голямо количество хормони. Това състояние може да продължи няколко седмици или месеци.
 • Прекомерен прием на йод – Прекомерно количество йод може да се открие в някои лекарства (амиодарон) и някои сиропи за кашлица.

Щитовидна жлеза и диабет?

Ако имате захарен диабет тип 1, вие сте изложени на по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, отколкото хората без диабет. Причината е, че този тип диабет е автоимунно заболяване и е по-вероятно да развиете и друго.

При хората с диабет тип 2, рискът е по-нисък, но все пак съществува по-голяма вероятност да развиете заболяване на щитовидната жлеза с напредване на възрастта.

Заболяванията на щитовидната жлеза са много чести и въпреки това, могат с години да останат неоткрити. При дискретни нарушения на функцията на жлезата, основните оплаквания могат да бъдат от страна на сърдечно-съдовата система. Изследване на нивата на хормоните в кръвта и консултация с кардиолог и ендокринолог, могат да допринесат за бързото уточняване на диагнозата и започване на лечение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.