Висок холестерол

Picture of Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

С напредването на възрастта, много хора установяват, че имат висок холестерол. Състоянието е безсимптомно и единственият начин да се установи е с лабораторни изследвания. Холестеролът е подобно на восък вещество, което циркулира в кръвта и участва в редица процеси в човешкото тяло.

При висок холестерол, обаче, се появяват мастни отлагания в кръвоносните съдове, наречени холестеролови плаки. С времето, плаките нарастват, което затруднява преминаването на кръвта през артериите. 

Високият холестерол може да бъде наследствен, но често е резултат от избор на нездравословен начин на живот, което го прави предотвратим и лечим. Здравословната диета, редовните упражнения и понякога лекарствата могат да помогнат за намаляване на високия холестерол.

Липиден профил

В кръвта циркулират три основни вида липиди, които оформят така наречения липиден профил:

 • „Добър холестерол“ – липопротеини с висока плътност (HDL)
 • „Лош холестерол“ – липопротеини с ниска плътност (LDL)
 • Триглицериди

Балансът в тяхното съотношение е важен за здравето на съдовете и сърцето – важно е да преобладава HDL, а нивата на LDL и триглицериди да са ниски. Когато този баланс се наруши, човек развива дислипидемия.

Защо е лош „лошият висок холестерол“?

Липопротеините с ниска плътност (LDL) се считат за „лоши“, защото се отлагат в стените на артериите и образуват плаки (този процес е известен като атеросклероза). С времето артериите се стесняват и могат да се запушат напълно. Триглицеридите правят същото.

Липопротенитие с висока плътност (HDL) се считат за „добри“, защото те отнемат LDL и триглицериди от кръвта и ги отнасят до черния дроб за изхвърляне от организма.

Дислипидемия, или нарушен баланс в изследвания липиден профил. От какво зависи балансът между LDL, триглицериди и HDL?

Дислипидемиите се делят на първични и вторични.

Първичните дислипидемии са генетични заболявания, които се унаследяват от родителите. При тях човек може да получи инфаркт на много ранна възраст. Макар това да са редки състояния, ако в семейството Ви има история за инфаркти в ранна възраст, е добре да се консултирате с кардиолог.

Вторичните дислипидемии са много по-чести. Най-важните рискови фактори за високи нива на „лош холестерол“ и триглицериди са:

 • тютюнопушене
 • заседнал начин на живот и затлъстяване
 • консумация на храни, богати на захар, наситени мастни киселини и транс-мазнини
 • консумация на алкохол

Възрастта също е рисков фактор – ако сте над 50 г. възраст, е добре да се изследвате профилактично дори да избягвате останалите рискови фактори.

Също както при първичните дислипидемии и тук гените са важни! Ако и двамата Ви родители са страдали от висок холестерол, е добре да се изследвате профилактично.

Други сериозни рискови фактори за повишен холестерол са:

 • захарен диабет тип 2
 • нарушения на щитовидната жлеза
 • хронични бъбречни заболявания

Как се изследва липиден профил в кръвта?

Липидите в кръвта се изследват лесно с кръвна проба. Такава може да се направи във всяко болнично заведение и във всяка частна лаборатория. Кръвната проба обикновено се взема сутрин на гладно.

Тъй като нивата на липидите в кръвта са много динамични, е добре да се изследват всяка година.

Имат ли оплаквания хората с висок холестерол?

Нарушеният баланс на липидите няма симптоми в продължение на дълги години. Оплакванията се появяват когато съдовете започнат да се стесняват и дори запушват. Това нарушава кръвоснабдяването на важни органи като сърце, мозък, крайници и води до сериозни последици.

Затова профилактичните прегледи са изключително важни.

Как да подобрите баланса на липидите в кръвта?

На първо място са важни промените в начина на живот:

 • да спортувате редовно
 • да подобрите телесното си тегло
 • да избягвате храни, богати на захар, наситени мастни киселини и транс-мазнини (сладки храни, пържени храни, “fast food”, мазни меса и др.)
 • да консумирате храни, богати на омега-3- и омега-6-мастни киселини, фибри, протеин, витамини и минерали (пълнозърнест хляб, пилешко месо, мазни риби, плодове, сурови ядки и др.)
 • да избягвате тютюнопушене и алкохол

Ако промените в начина на живот не са достатъчни или вече имате прекаран инфаркт или други усложнения, са нужни лекарства, понижаващи нивата на липидите. Най-често предписваните медикаменти са от следните фармакологични групи:

 • статини
 • фибрати
 • езетимиб
 • PCSK9 инхибитори

Каква е прогнозата при висок холестерол?

Нарушеният баланс на липидите не е спешно състояние, но с течение на времето може да доведе до такова – напр. инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт!

Ако случайно установите високи нива на „лош холестерол“ и триглицериди и ниски нива на „добър холестерол“, опитайте да промените начина си на живот! Консултирайте се с Вашия кардиолог за нужда от лекарствена терапия.

С взети навреме мерки можете да се радвате на дълъг и пълноценен живот.

Прочетете повече за Фамилна обремененост при сърдечно-съдовите заболявания !

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.