Сънна апнея и затлъстяване

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Връзката между обструктивна сънна апнея (ОСА) и затлъстяване е добре известна на специалистите. ОСА е най-често срещаното сериозно нарушение на съня, с разпространение между 9% и 38% от населението. Заболяването се характеризира с повтарящи се епизоди на стеснение на горните дихателни пътища по време на сън.

Това води до:

  • периодични паузи в дишането
  • намаляване на кислорода в кръвта
  • чести събуждания
  • прекомерна сънливост през деня.

Хората със сънна апнея често не знаят за състоянието си. Ако, обаче, сте с наднормено тегло е много вероятно да имате сънна апнея!

Затлъстяването е един от най-добре изяснените рискови фактори за появата на сънна апнея. Връзката между двете състояния е добре установена както при деца, така и при възрастни. Затлъстяването се определя като (индекс на телесната маса) ИТМ ≥ 30. ИТМ ≥ 25,0 показва, че лицето е с наднормено тегло.

Проучвания показват че между 40-60% от децата и младежите със затлъстяване имат сънна апнея. При възрастни със затлъстяване, сънна апнея се среща почти двойно по-често, от колкото при хора с нормално тегло.

Как затлъстяването влияе върху сънната апнея?

При хора със затлъстяване се наблюдава стесняване на дихателните пътища по време на сън. То се причинява от увеличената обиколка на врата и отпуснатите меки тъкани на езика и мускулите на гърлото.

Как сънната апнея влияе върху затлъстяването?

Хормоните, свързани със затлъстяването, контрола на теглото, ситостта и разхода на енергия, могат да бъдат променени при хора с ОСА. Ключът към разбирането на тези процеси е хормонът лептин.

Лептинът се произвежда от мастната тъкан и като се свърза с определени структури в мозъка, дава сигнал, че тялото е нахранено. Ниските количества на лептин в кръвта определят риск от затлъстяване, защото мозъкът не получава адекватни сигнали за ситост. С трупането на наднормено тегло, клетките в мозъка, с които се свързва лептина, стават нечувствителни към неговото въздействие. Това води до голямо, но неефективно количество на лептин в кръвта.

Интересното е, че при пациенти със сънна апнея има още по-изразено повишаване на лептина в кръвта, което е повече от колкото може да бъде причинено само от затлъстяването. Повишените нива на лептин имат своята роля в обърканата регулация на дишането по време на сън и допълнително задълбочават сънната апнея.  

Друг хормон, отговорен за връзката между двете състояния е грелин. Това е хормон, произвеждан от клетки в стомаха, който стимулира апетита. Грелинът се повишава през нощта при хора със затлъстяване. Влошеният сън при пациенти с ОСА също увеличава производството на грелин, което в крайна сметка стимулира апетита и води до затлъстяване и влошаване на сънната апнея.

Какво знаем със сигурност за вързката между сънна апнея и затлъстяване?

  • Обструктивната сънна апнея е най-често срещаното сериозно нарушение на съня.
  • Разпространението на ОСА при пациенти със затлъстяване е почти двойно в сравнение с това при възрастни с нормално тегло.
  • Затлъстяването е свързано с повишен риск от чести паузи в дишането по време на сън. (Повишен индекс на апнея-хипопнея (AHI).
  • Наднорменото тегло и затлъстяването са важни рискови фактори за ОСА както при възрастни, така и при деца.

Как лечението на сънната апнея повлиява затлъстяването?

Поради порочния кръг, в който са обвързани двете състояния – затлъстяване и сънна апнея, лечението трябва да бъде комплексно и целенасочено.

Лечението на затлъстяването е ключов фактор за намаляване на проявите на сънната апнея. Има доказателства, че намаляването на теглото води до намаляване на паузите в дишането по време на сън. Същевременно, използването на апаратна терапия (CPAP, BPAP) за лечение на ОСА допринася за намаляване на теглото и поддържа постигнатите резултати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.