Високото кръвно налягане – диета или хапче

Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Високото кръвно налягане е разпространен здравословен проблем, особено с напредването на възрастта. Артериалната хипертония е мултифакторно заболяване. Това означава, че обикновено не е възможно за определим точната причина за неговото възникване. По-скоро, говорим за различни вредни фактори, които водят до повишаването на артериалното налягане. Наднорменото тегло и затлъстяването са сред най-важните причини за появата на хипертонията.

Лечението на затлъстяването е дълъг и труден процес, в който участват лекари, специалисти по хранене и психолози. Постигането и поддържането на нормално телесно тегло е решаващ фактор за нормализирането на високото кръвно налягане. И тук, често чуваме въпроса: “Трябва ли да веднага да започна лечение с лекарства?” Или – “Ако започна да приемам медикаменти ще мога ли да ги спра в някой момент или ще ги вземам цял живот?”

Високото кръвно налягане – диета или хапче – това е въпросът?

На тези и на други въпроси сме се опитали да отговорим в следващото видео. Ще видите един непринуден разговор между съмишленици – кардиолог и диетолог, относно лечението и контрола на артериалната хипертония!

Ипократис Пападимитракос, Ипо е психолог и специалист по хранене, който вярва в създаването и задържането на здравословни хранителни навици. Неговите пациенти често се оплакват от хипертония и с удоволствие откриват, че намаляването на теглото им има добър ефект и върху високото кръвно налягане. Можете да заявите онлайн консултация с Ипо на https://ipokratis.bg/!

Д-р Михаела Михайлова е специалист по вътрешни болести и кардиология, със специални интереси към превантивната кардиология. Тя споделя своите наблюдения от работата и с различни пациенти и дава примери за успешно съчетаване на диетата и лечението с медикаменти. Близкият контакт и доверието между лекар и пациент са най-важните условия за едно успешно лечение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.