Може ли благодарността да подобри вашето здраве?

Picture of Д-р Михаела Михайлова

Д-р Михаела Михайлова

Специалист по вътрешни болести и кардиология с дългогодишен опит. Асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Как думичката „благодаря“ може да помогне на вашето здраве?

Благодарността е нещо повече от дума. Това е навик и практика, които всъщност могат да променят възприятието ви за благополучие.

Чувствате ли се претоварени от пандемията на коронавирус, всички промени, които тя донесе в живота ви и всичко, за което трябва да се тревожите, за да останете в безопасност?

Или понякога се чувствате сякаш просто не можете да си починете? Знаете как е — камионът, който ви засече, разговорът, който проведохте с шефа си, стокатаа, която ви трябва, но никога не е на рафта на магазина? Чувствате ли понякога, че отношението ви към света около вас е негативно и цинично?

Разбира се, всички понякога се чувстваме така. Но ако това отношение към живото продължи можем сериозно да навредим на собственото си здраве!

Някои експерти по невронауки смятат, че мозъкът ни се фокусира върху негативната информация като начин да запомним болката, за да можем да я избегнем в бъдеще. За да балансираме тази естествена тенденция, можем да практикуваме благодарност.

Благодарността е добро лекарство!

Клиничните проучвания показват, че „практикуването“ на благодарност може да има драматични и трайни последици в живота на човек. Може да понижи кръвното налягане и да подобри имунната функция. … Благодарните хора се занимават повече с упражнения, имат по-добро диетично поведение, по-малко вероятно е да пушат и злоупотребяват с алкохол, грижат се по-добре за здравето си.

Благодарността трябва да се практикува!

Преди да си легнете помислете за всички причини да бъдете благодарни от изминалия ден!

1. Какво направи тялото ви за вас днес?

Знаете ли, че правите около 8 милиона вдишвания годишно? Отделете минута, за да се удивите на фино настроените машини на тялото си и благодарете за стъпките, които предприемате всеки ден, за да го поддържате безопасно и здраво.

2. С какво нахранихте тялото си днес?

Ако ядете три хранения на ден, тази година ще ядете около хиляда хранения! Отделете минута, за да си припомните насладата от някое особено вкусно ястие.

3. Направихте ли днес нещо, което наистина ви хареса?

Тренирате ли добре днес, или пък намерихте време да размишлявате докато седите в трафика? Отделете минута, за да си помислите за един особено приятен момент от изминалия ден.

4. С кого се свързва сърцето ви?

Някой, когото обичате, който винаги ви се усмихва, подкрепя ви или ви кара да се смеете? Отделете минута да се усмихнете, докато мислите за този специален човек. След това направете планове за следващата ви среща.

5. Как прекарвате своето време?

Всеки ден се събуждате с 24 чисто нови часа. Миналото е история, бъдещето е мистерия, а днес е дар. Затова го наричат ​​настояще! Отделете минута, за да бъдете благодарни за подареното време, включително за всяко допълнително време, което имате в момента с вашето семейство или за себе си.

Бъдете здрави!

Източник: https://www.heart.org , Thankfulness: How Gratitude Can Help Your Health

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.