Стратегия за здравословни навици

Д-р Веселка Гергова

Д-р Веселка Гергова

Опитен лекар със специалности вътрешни болести и кардиология. Дългогодишен преподавател към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести "Проф.д-р Ст. Киркович“, МУ София.

Формиране на здравословни навици

Изграждането на нови, здравословни навици, изисква сериозна подготовка. Хората винаги са разчитали на формирането на навици. Изследванията показват, че над 40% от ежедневието ни се състои от поведение, което имаме в конкретни контексти, често без да се замисляме – тоест навици!

Искате да изглеждате по-добре, да се чувствате по-добре или да подобрите здравето си. Усещате, че е време за промяна.

Но промяна на ежедневния ви начин на живот, в кратък срок, може да бъде много трудна. Големи цели като „ще отслабна“, „ще спортувам“ или „ще се храня здравословно“ са много популярни, но само като новогодишни обещания. Истината е, че подобни решения могат бързо да се провалят.

По-прост (и честно казано, по-лесен) подход е да превърнете целите в навици. И да ги следвате един по един за по-добро здраве и живот.

Фокусирайте се върху „Защо?“

Още по-трудно е освобождаването от стари и нездравословни навици. Най-добрите намерения могат да се провалят в този процес. Особено, ако загубите фокус върху това ЗАЩО промяната в поведението е важна. Не губете от поглед какво е предизвикало решението ви да положите това усилие!

Какво ви накара да решите да подобрите здравето, физическата или психическата си форма?

Дали вече не можете да правите любимите си планински преходи?

Или пък се затруднявате да играете с децата и внуците си?

Дали пък, вашият кардиолог не ви е уплашил, че вече имате сърдечен проблем?

Може би усещате, че се подавате на стреса или симптомите на хронично заболяване?

Независимо от причините, всяка от тях може да затвърди вашия ангажимент да направите промяна.

Не лъжете себе си!

Бъдете честни защо искате да отслабнете или да подобрите физическата си форма! Разбира се, Вашият лекар е прав, че ще намалите риска от сърдечни заболявания. Но вие винаги сте знаели това, и все пак не сте се вдъхновили да спортувате или да се храните по-здравословно. Вероятно в миналото не сте успявали да изградити здравословни навици, защото сте залагали на грешен мотив.

Какво би ви направило щастливи?

Изследванията показват, че хората са по-склонни да преследват цел, ако сами са я избрали свободно. Семейството ви настоява, че ще живеете по-дълго, ако свалите тези килограми. Но за вас, по-силен мотив може да е друго – да изглеждате страхотно на сватбата на дъщеря си или да можете отново да играете тенис. И в това няма нищо лошо!

Затова новите, здравословни навици трябва да ви радват, или да можете да ги правите лесно. Ако, да речем, сте решили да увеличите приема на зеленчуци, не включвайте брюкселско зеле, ако не го харесвате! И не започвайте програма за джогинг, ако това ви причинява болка в коленете или краката!

Влизане в правилния път

Ако сте изяснили, кое е най-важното за вас, вие сте поставили основата на стратегия за възприемане на по-здравословни навици на живот. Следвайте ги постоянно, без да се отказвате дори да имате моменти на слабост. Постепенно увеличайвайте обхвата на вашата промяна и превърнете рутината във ваша опора!

Прочетете повече: Може ли благодарността да подобри вашето здраве?, както и други насоки за здравословен начин на живот!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.