Средиземноморската диета забавя прогресията на атеросклерозата

Проф. д-р Иван Груев

Проф. д-р Иван Груев

Професор по кардиология към клиника по кардиология в Националната многопрофилна транспортна болница ”Цар Борис ІІІ”. Специалист по вътрешни болести, кардиология и спортна кардиология.

Изнесени са нови данни от проучването CORDIOPREV. При пациенти с коронарна болест на сърцето, спазването на средиземноморска диета намалява прогресията на атеросклерозата. Средиземноморската диета е по-ефективна, отколкото храненето с ниско съдържание на мазнини.

Според изследователския екип „настоящото проучване е първото, което установи ефективна диетична стратегия за вторична сърдечно-съдова профилактика. То затвърждава факта, че средиземноморската диета, богата на сурово-пресован зехтин, може да предотврати прогресията на атеросклерозата“.

Данните показват също, че пациентите с по-изразени атеросклеротични промени имат по-голяма полза от спазване на средиземноморската диета.

Средиземноморска диета или хранене с ниско съдържание на мазнини?

Известно е че начинът на живот и хранителните навици влияят силно върху сърдечно-съдовия риск. На този етап се счита, че средиземноморската диета е ефективна за неговото намаляване като първичната профилактика. Все още, обаче, няма съгласие относно препоръчителен хранителен режим за вторична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Проучването CORDIOPREV сравнява ефектите на две здравословни диети за вторична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания при 1002-ма пациенти.

Сравнителният ефект на диетите се оценява чрез количествено определяне на дебелината на вътрешния слой на сънната артерия.

По време на проучването половината от пациентите спазват средиземноморска диета. Диетата е богата на студено-пресован зехтин, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и ядки. Другата половина спазват диета с ниско съдържание на мазнини и богата на сложни въглехидрати.

Общо 939 участници имат начална оценка на сънната артерия. От тях 459 са в групата с ниско съдържание на мазнини и 480 – в групата на средиземноморската диета 809 (съответно 377 и 432) са повторили оценката след 5 години, а 731 (съответно 335 и 396)  – след 7 години.

Установено е, че средиземноморската диета значително намалява дебелината на вътрешния слой на сънната артерия спрямо изходното ниво, както след 5 години, така и след 7 години.

За разлика от това, диетата с ниско съдържание на мазнини не е повлияла на този показател. Колкото по-изразено е задебеляването в началото, толкова по-голямо е намаляването на този параметър.

Данни от CORDIOPREV показват:

След 1 година спазване на средиземноморска диета се подобрява ендотелната функция и при пациенти със захарен диабет тип 2.

Средиземноморската диета може също да модулира липидния профил. Тя повишава нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), така наречения добър холестерол. Противовъзпалителният капацитет на средиземноморската диета може да бъде друг фактор, който допринася за намаляване на прогресията на атеросклерозата, казват изследователите.

Проучването CORDIOPREV е едно от малкото важни проспективни проучвания, оценяващи различни видове диетични подходи и обективно измерващи как те влияят върху дебелината на  каротидната интима. Вече има обективни данни, че прогресията на уврежданията може да бъде спряна чрез храненето и промяната в начина на живот.

Статията е адаптирана от онлайн списанието Medscape.

Прочетете повече за Хранене при високо кръвно налягане!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.