Как да отслабнем завинаги?

Ипократис Пападимитракос

Ипократис Пападимитракос

Консултант по хранене и психолог. Вярвам, че всеки може да постигне и задържи желаните килограми като открие своето "нормално" хранене и го превърне в навик.

„Как да отслабнем завинаги“ е въпрос, чийто смисъл е в думата „завинаги“.

Всеки може да свали килограми, но да отслабнат завинаги успяват хората, които желаят точно това и са готови да се променят, за да го постигнат.

За да отслабнем завинаги са необходими 5 съставки за успе! Ето и първите две от тях:

  • Желание да сложим край на диетите с краткосрочен ефект
  • Готовност за промяна

Кои са следеащите 3 съставки, ще разберет след малко.

Няма да ви лъжа – трайното отслабване изисква усилия и готовност за промяна от ваша страна. То не се може да се случи бързо и лесно. То не е крайна точка, а пътешествие, процес. Завършекът на този процес е промяната на вашите хранителни навици. Именно хранителните ни навици определят начина, по който се храним. Докато не променим тях, не можем да очакваме трайни резултати, каквито и диети да спазваме.

За полезните и за вредните хранителни навици

Има полезни и вредни хранителни навици. Ако вие не се чувствате комфортно в кожата си, усещата, че е нужно да свалите няколко килограма, или имате наднормено тегло, най-вероятно вашите хранителни навици са причината за това.

Полезните хранителни навици от друга страна, са „тайната“ на хората, които „ядат всичко и не пълнеят“. Жена ми е такъв човек. Тя е висока 178 см и откакто се познаваме (14 години) тежи 56 кг ( с изключение на двете й бремености, когато качи килограми и ги свали неусетно бързо). Дори е малко по-слаба отколкото е препоръчително… Преди да си помислите, че заслугите за манекенската й фигура се дължат на мен – длъжен съм да ви кажа, че тя никога в живота си не е спазвала диета… Ели е от хората, които обожават сладко, не се лишават от него и ядат всичко и с апетит. Чиста случайност е, че „жената на диетолога“, е от хората, за които тези, които се борят с излишните килограми, разказват неучтиви вицове…

Изграждане на полезни хранителни навици

За да отслабнем завинаги трябва да На какво се дължи перфектната фигура на жена ми? Както стана ясно – не  на мен. Основна заслуга за нея има нейният баща и мой настоящ тъст. Но не заради гените, които й е предал, а заради хранителните навици, на които я я научил. Той определено отговаря на определението „строг баща“. Като дете Ели не е била очарована от факта, че сладките неща са недостъпни; храненето след вечеря е непозволено и че независимо от всичко всеки ден се закусва, обядва и вечеря по едно и също време. И все още е така. Когато сме на гости при родителите й, винаги вечеряме в 19:00 часа. Винаги се ядат готвени ястия, зеленчуците преобладават, а плодовете са задължителен десерт и междинна закуска…

Въпреки че като дете и като студент, Ели е опитвала да избяга от строгите правила на баща си и е залитала към безразборно хранене, основно с тестени и сладки неща, тя не е успяла да го прави дълго…Да. За нея неправилното хранене е предизикателство, защото изградените й хранителни навици са толкова силни, че дори несъзнателно тя не пропуска никое от храненията за деня, избира качествена храна и обожава плодове и зеленчуци. За нея е трудно да се храни вредно. И това прави живота й много по-лесен.

Без изобщо да се замисля, Ели винаги взема правилните решения за своето хранене, не се лишава от никаква храна и килограмите й са едни и същи години наред.  Как го прави? Подвластна е на навиците си, както всеки. Разликата е, че нейните хранителни навици са изключително полезни.

За съжаление не всички сме късметлии като Ели. Повечето хора нямат толкова силна и добра основа, на която да се оповават. Тук проличава огромната роля на родителите за възпитанието на правилни хранителни навици, но това е тема на друга статия…

Добрата новина е, че полезни хранителните навици, могат да бъдат изградени и на по-късен етап в живота. Да, по-трудно е, но е напълно възможно.

Тайната на здравословното и трайно отслабване се крие в изграждането на полезни хранителни навици

Вече 20 години изслушвам и съпреживявам историите на повече от 20 000 души с наднормено тегло. Смея да твърдя, че разбирам тези хора от първата дума. Разбирайки ги, успявам да им помогна.

Ако трябва да обобщя какво стои в основата на проблемите с килограмите на всички тези хора, категорично мога да кажа, че това са психологичните, а не физиологичните аспекти на храненето.  А навиците са съществена част от психологическите аспекти. Затова аз приемам хората, които се консултират с мен за клиенти с вредни хранителни навици, а не за пациенти с обменни заболявания.

А клиентът винаги е прав! Аз не налагам на хората нови правила, несъответстващи на начина им на живот. Напротив – консултирам ги какво и как да променят в храненето си за да постигнат целта си. И те успяват! С лесен за спазване режим; постоянна подкрепа  и точните съвети изграждаме нови навици и работим за разрушаване на старите.

Представително изследване показва, че хормоните на глада продължават да са високи в продължение на две години след отслабването и се нормализират чак след втората година.

Ако един навик се създава в рамките на шест седмици, то за да разрушим старите си навици на хранене, е необходимо да прилагаме новия навик в продължение на две години.

Мислите ли, че ще можете да спазвате краен хранителен режим или каквато и да е силно ограничаваща диета за период от две години? Отговорът е ясен – това е невъзможно.

За да отслабнем завинига, режимът трабва да се спазва с удоволствие и постоянство и да е лесен и практичен.

Винаги се водя от това лично мое правило, когато създавам режимите на моите клиенти.

Какво прави един режим лесен и практичен?

Това е свободата, която дава. Свободата е нужна, за да можем да превърнем този режим в част от нашия живот и да отслабнем завинаги.

А как режимът дава свобода?

Като ви предоставя избор. Аз чертая границите, в които е препоръчително да се вмести вашето хранене, а вие решавате как да ги запълните.

Методологията ми е изцяло насочена към промяна на вредните хранителни навици. Започваме като откриваме причините за качването на килограми. След това деликатно променяме проблемните елементи в храненето. Те могат да бъдат психологически; организационни; количествени), оставайки максимално близо до Вашия ежедневен ритъм, график и предпочитания.

Следвайки режима си и получавайки отговори на всичките си въпроси, постепенно превръщате правилното хранене в навик! И това е краят на диетите.

В обобщение – за да отслабнем завинаги са необходими следните съставки:

  • Желание да сложим край на диетите с краткосрочен ефект.
  • Готовност за промяна на вредните ни хранителни навици.
  • Хранителен режим, който да можем да спазваме с удоволствие, съобразен с начина ни на живот, здравословното ни състояние и хранителни ни предпочитания.
  • Постоянна подкрепа (препоръчително от специалист)
  • Постоянство и последователност в действията до превръщането им в навик.

Ако мислите, че сте готови да започнете своето пътешествие към здравословното и трайно отслабване, изберете програма и поръчайте вашия хранителен режим от тук >> Аз ще изготвя най-подходящия режим за Вас и ще Ви подкрепям през целия път до постигане на целта.

Прочетете повече за Лечение на затлъстяването!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.

Абонирайте се за нашия здравен бюлетин

Получавайте ежемесечно актуални публикации от екипа на Градска Кардиология.