Европейското кардиологично дружество отговаря на често задавани въпроси, свързани с COVID-19.

  • Имам сърдечно заболяване. По-голям ли е рискът да се заразя с COVID-19, отколкото при някой, който няма сърдечно заболяване?

Не, всеки може да се зарази с тази инфекция. Въпреки това, хора със сърдечни заболявания могат да бъдат по-склонни да проявят симптоми на инфекцията или да имат по-тежко протичане на болестта.

Досега повечето хора, заразени с COVID-19, имат прояви на леко вирусно заболяване, включително болки в гърлото, кашлица, повишена температура. Някои (до 5%) развиват инфекция на белия дроб – пневмония. Все още няма сигурни доказателства, че хората със сърдечни заболявания са по-склонни да развият пневмония. Има такава вероятност, особено като се има предвид, че тези пациенти са по-податливи на усложненията и на други вирусни инфекции.

  • Има ли разлика в степента на риска от тежко протичане на COVID-19 при пациенти със сърдечно заболяване, в сравнение с тези, без сърдечно заболяване? Европейското Кардиологично Дружество отговаря:

Начинът на заразяване с инфекцията е еднакъв при всички индивиди. Вирусът се предава по въздуха, чрез капчици от заразен човек, който кашля, киха или говори, или чрез докосване на замърсени повърхности. Вирусът може да оцелее за няколко часа или дори дни на гладки повърхности като маси и дръжки на врати.

След като вирусът навлезе в тялото, той причинява директно увреждане на белите дробове и задейства възпалителна реакция на организма, която влияе стресово върху сърдечно-съдовата система по два начина. Първо – при засягането на белите дробове, нивата на кислород в кръвта се понижават. Второ – възпалителната реакция срещу вируса предизвиква спадане на кръвното налягане. Така, сърцето трябва да бие по-бързо и по-трудно доставя кислород към основните органи на тялото.

Според Европейското Кардиологично Дружество, особено изложени на риск са следните групи:

  • Хората с имуносупресия като трансплантираните пациенти; онкологично болните пациенти, които са на химиотерапия или обширна лъчетерапия; пациентите със съпътстваща левкемия или лимфом, които имат сърдечно заболяване, са теоретично изложени на най-голям риск от заразяване и развиване на усложнения.
  • Други високорискови групи включват възрастни и слаби хора, както и бременни жени със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания.
  • Хората със сърдечни заболявания като сърдечна недостатъчност, дилатативна кардиомиопатия, напреднали форми на аритмогенна дяснокамерна кардиомиопатия, както и пациентите с вродени цианотични пороци на сърцето са изложени на най-висок риск.
  • Пациентите с обструктивната форма на хипертрофична кардиомиопатия също са с висок риск.

Няма доказателства, че вирусът заразява имплантирани устройства като пейсмейкъри и кардиовертери-дефибрилатори или причинява инфекциозен ендокардит при пациенти с клапни пороци.

  • Имам синдром на Бругада, има ли някакви специални предпазни мерки, които трябва да предприема?

Пациентите със синдром на Brugada са особено уязвими от появата на фатални аритмии в ситуации, при които телесната температура надвишава 39 o C. При тези пациенти трябва агресивно да се свали температурата с парацетамол и компреси с ледена вода.

  • Прочетох, че коронавирусът може да причини сърдечни проблеми като сърдечен удар или аритмия, вярно ли е това?

Поради силната възпалителна реакция, причинена от вируса има теоретичен риск от разкъсване на атеросклеротични плаки (мастни натрупвания) в коронарните артерии, което може да доведе до остър миокарден инфаркт. Хора, които изпитват силен дискомфорт и болка в гърдите по време на заболяване от коронавирусна инфекция, трябва незабавно да се обадят на 112!

Тежките възпалителни състояния могат да влошат сърдечния ритъм или да предизвикат пристъп на предсърдно мъждене при някои индивиди.

Острото възпаление, причинено от вирусната инфекция, може да влоши функцията на сърцето и бъбреците и да предизвика появата на задух и отоци.

Въпреки това, не можете да направите нищо, за да предотвратите тези проблеми. Европейското Кардиологично Дружество препоръчва стриктно да спазвате препоръките като лично дистанциране или още по-добре, самоизолация, често миене на ръцете и други за да предотвратите заразяване.

  • В по-голям риск ли са сърдечно-болните пациенти, които имат диабет и/или хипертония?

Първоначалните данни от Китай, показват, че значителна част от починалите и тези, които при които инфекцията е протекла тежко, са имали съпътстващи заболявания като диабет и високо кръвно. Точната причина за това остава неясна. Вероятно е това да е свързано с по-високото разпространение на хипертонията и диабетът във възрастовата група над 70 години, при които  смъртността от COVID-19 е най-висока.

Съществуват твърдения, че това се дължи на лечението с  инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) и блокери на рецепторите на ангиотензин II (A2RB / ARB), които са често срещани лекарства при лечение на високо кръвно налягане. Важно е да се подчертае, че това е теория, която все още не е обоснована с доказателства. Основни здравни организации като Европейското кардиологично дружество, Британското кардиологично дружество и Американската сърдечна асоциация препоръчват пациентите да продължат лечението си с тези лекарства, поради безспорните им благоприятни ефекти при хора със ССЗ.

  • Има съобщения, че COVID-19 може да предизвика миокардит или перикардит. Ако преди сте имали миокардит или перикардит, по-уязвими ли сте от повторно преболедуване? 

Няма доказателства, че пациенти, прекарали миокардит или перикардит в миналото, са изложени на по-висок риск от развитие на същото усложнение с COVID-19. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът, отговорен за COVID-19, директно заразява сърцето, обаче острият възпалителен отговор, причинен от инфекцията, може да влоши сърдечната функция и да изостри симптомите при пациенти със сърдечна недостатъчност.

  • Има ли по-голяма вероятност хората със сърдечни заболявания да починат от COVID-19, отколкото тези без?

Досега се счита, че по-старата възраст и наличието на предшестващи заболявания – включително сърдечно-съдовите са рискови фактори за смъртен изход. Въпреки това, важно е да се подчертае, че повечето пациенти, дори и тези с основно сърдечно заболяване, са имали леки инфекции и са се възстановили напълно.

  • Медиите съобщават, че най-тежко засегнати от COVID-19 са хората в по-напреднала възраст и хората с предшестващи заболявания. Хората с предшестващи заболявания също ли са в напреднала възраст или рискът се отнася за хора на всяка възраст?

Повечето хора, починали от COVID-19, са на възраст над 70 години и са имали напреднали сърдечни и белодробни заболявания. Въпреки това, по-голямата част от възрастните хора и хората с предшестващи заболявания са имали леко протичане на заболяването и са се възстановили напълно.

  • Знам, че не трябва да отида в болницата, ако мисля, че съм заразен, но кога трябва да потърся лекарска помощ, ако имам съществуващо сърдечно заболяване?

Ако сте болен от COVID-19, преценете дали се чувствате достатъчно добре и можете да облекчавате симптомите в домашни условия.

Важно: Ако се чувствате зле и няма подобряване на симптомите в условията на домашно лечение, особено ако чувствате задух, моля потърсете медицинска помощ.

Съществуват новинарски съобщения, които предполагат, че лекарства като ибупрофен, използвани за понижаване на температурата и лечение на болката, могат да влошат протичането на COVID-19. Въз основа на наличната на този етап информация, Световната здравна организация (СЗО) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не препоръчват да се избягва използването на ибупрофен, тъй като понастоящем няма научни доказателства, установяващи връзка между ибупрофен и влошаване на COVID 19 . За овладяване на температурата може да биде използван парацетамол.

Важно: Много важно е да не пренебрегвате симптомите на сърдечните заболявания, ако ги почувствате в условията на пандемията COVID-19. Ако изпитвате влошаваща се болка в гърдите по време на физическо усилие или в покой, ако чувствате задух, сърцебиене или прилошаване, трябва незабавно да се обадите на 112.

 

Защита

  • Има ли някакви допълнителни мерки, които трябва да предприема, за да огранича риска от разболяване, тъй като имам сърдечно заболяване?

Най-важно е да следвате съветите на здравните власти във вашата страна!

Същевременно има лесни стъпки, които всеки трябва да прави, за да ограничи своя риск от заразяване:

  • Избягвайте хора, които са болни.
  • Проддържайте разстояние на два метра от други хора, когато е възможно.
  • Мийте добре ръцете си със сапун и топла вода, за най-малко 20 секунди.
  • Покрийте устата си с тъкан, когато кашляте и кихате, или използвайте вътрешната страна на лакътя си.
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
  • Почиствайте с дезинфектант често докосвани повърхности като дръжки, волани или превключватели на осветлението за отстраняване на вируса.
  • Трябва ли да помисля за самоизолация, за да избегнем улавяне на вируса?

Самоизолирането означава да останете у дома колкото е възможно повече и да избягвате контакт с други хора. Съветите за самоизолация са различни в различните страни, но по-долу са разумните стъпки, които се прилагат за всички страни в Европа:

  • Ако имате симптоми на треска (температура от 37,8 ° C или повече), кашлица или гръдна инфекция, трябва да се самоизолирате.
  • Ако нямате симптоми, избягвайте контакт с всеки, който е болен, дори и ако те са “само с лека настинка”.
  • Останете у дома колкото е възможно повече, включително работете от вкъщи, ако това е възможно.

Имах ваксина срещу грип и пневмококи тази година, защитен ли съм от този вирус?

Не. Ваксините срещу пневмококова инфекция и грипната ваксина, не осигуряват защита срещу новия коронавирус.

Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу Коронавирус, но не е ясно кога ваксината ще стане масово достъпна.

  • Трябва ли да нося маска, за да се предпазя от вируса?

За широката популация носенето на маска се препоръчва само ако изпитвате симптоми, като кашлица или треска, или ако се грижите за някой с подобни оплаквания.

Ако имате сърдечно заболяване, носенето на маска може да затрудни дишането ви.

Важно: В много страни носенето на маска е задължително, когато се излиза навън.

  • Мога ли да се заразя с COVID-19 от домашния си любимец?

Понастоящем няма доказателства, че хората могат да прихванат болестта от обикновени домашни животни като котки и кучета.

  • Могат ли хората да се разболеят от COVID-19 повече от веднъж?

Досегашните изследвания показват, че имунитетът към COVID-19 се развива след първата инфекция, така че не е възможно да го прихванете отново. Има примери за вируси, като грип и обикновена настинка, от които могат да ви разболеят повече от веднъж, поради начина, по който вирусът се променя във времето. За известно време няма да знаем дали това ще се случи с COVID-19.

Лечение

  • Трябва ли да променя дозировката на някое от сърдечните лекарствата, които взимам?

Според Европейското Кардиологично Дружество, спирането или смяната на лекарствата, които взимате, може да бъде много опасно и да влоши състоянието ви. Всякакви промени в лечението ви, които не са препоръчани от медицински специалист, биха ви изложили на риск от влошаване на сърдечното ви заболяване.

Напоследък има съобщения, че някои често използвани лекарства за лечение на високо кръвно налягане (така наречените АСЕ-инхибитори и блокери на ангиотензин рецепторите) могат да повишат както риска от инфекция, така и тежестта на протичане на COVID-19. Това твърдение,  обаче, няма стабилна научна основа или подкрепящи доказателства. Затова силно се препоръчва да продължите да приемате лекарствата за кръвно налягане, както  са ви предписани.

Пациентите, които са на имуносупресивна терапия, например след сърдечна трансплантация, трябва да продължат да приемат своите лекарства както са назначени. Намаляването на дозите е свързано с висок риск от отхвърляне на трансплантираното сърце.

Важно: Моля, приемайте лекарства си точно както са предписани! Ако се съмнявате, непременно се свържете с вашия лекар, но не правете никакви промени, преди да сте се консултирали!

  • Трябва ли да се притеснявам от недостиг на лекарства?

Правителствата правят всичко необходимо, за да се гарантира запазването на запасите от основни лекарства. Европейската агенция по лекарствата следи ситуацията и до момента не съобщава за недостиг на основни лекарствени продукти.

Напускам дома

  • Трябва ли да продължа с планираните прегледи или трябва да избягвам да посещавам медицински центрове или болници?

Ако лечебното заведение, което посещавате, все още провежда планови амбулаторни прегледи, е добре да се свържете с тях и да попитате дали планираният преглед ще се осъществи. Много медицински центрове отменят рутинните прегледи или ги провеждат по телефона или чрез видео разговор. Не трябва да пропускате преглед, без предварително да се консултирате с вашия лекар!

  • В безопасност ли съм извън дома си, ако че избягвам места с много хора, например мога ли да отида в парка или да се разходя навън?

Да. Вирусът се предава от хора, които са инфектирани и няма проблем да излизате навън сами. Важното е да избягвате контакт с всеки, който може да е болен.  Ако трябва да напуснете дома си (напр. за пазаруване), спазвайте разстояние от два метра между себе си и другите.

Важно: В много страни достъпът до парковете е ограничен, а при излизане навън, носенето на маска е задължително.

  • Мога ли все още да пътувам или да използвам обществен транспорт?

Обърнете внимание на указанията, публикувани от вашите национални и местни власти. В много страни всички несъществени пътувания са забранени и гражданите са помолени да останат у дома. На много места се препоръчва да се избягва използването на обществен транспорт, ако е възможно, или пътниците да стоят на разстояние поне от два метра едни от други.

Европейското Кардиологично Дружество обръща особено внимание на емоционалното благополучие

  • Чувствам се много тревожен. Има ли нещо, което мога да направя, за да се чувствам по-добре?

Това е тревожно време за всички и ние предоставяме съвети, които да ви помогнат да се справите с несигурността около пандемия, за която никой от нас не беше подготвен само до преди няколко месеца.

  • Хранете се добре, редовно и здравословно. 

    Трябва да поддържате тялото си силно, но също така, добрата храна ви дава и жизненоважни витамини и минерали, които помагат в борбата с тревожността. Пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците (всички цветове) ще въздействат върху нивото на тревожност и ще ви помогнат да го намалите. Тортите, бисквитите и шоколадът са вкусни и е приятно когато ги консумирате, но допълнителният прием на захар не се отразява добре на безпокойство. Същото важи и за алкохола; сведете го до минимум.

  • Пийте много вода и течности. 

    Приятна чаша чай или кафе на тихо място е изненадващо полезна за успокояване на тревожните мисли.

  • Упражнения. 

    Въпреки че сега всички трябва да сме на безопасно разстояние един от друг, това не означава, че не можете да излизате. Всъщност, излизането на дневна светлина (дори и да е облачно) е полезно за вашето психично здраве. Разхождайте се из градината, изпълнявайте леки (или не толкова леки, в зависимост от способностите си) аеробни упражнения – скачане на въже, подскоци на степер и други, които ще ви помогнат за облекчаване на чувството на тревожност. Ако нямате градина, помислете за маршрут, по който можете да се разхождате сами, без да е необходимо да сте в непосредствена близост до другите. Правете упражнения всеки ден!

  • Използвайте виртуални методи за социализация. 

    Говорете със семейството и приятелите си поне по веднъж на ден по Facetime или Skype. Или им позвънете. Така ще имате план, нещо, което очаквате с нетърпение и което ще ви поддържа във връзка с вашия свят. Разговорите с други хора и предлагането на помощ и подкрепа, действат много добре за намаляването на собствените ви тревожни мисли.

  • Заемете се с домакинстване. 

    Направете списък с нещата, които можете да правите – изчистете този шкаф, пренаредете стаята, подредете гардероба, полейте градината и др. Не е необходимо да направите всичко във вашия списък, още повече – наведнъж. Планирането успокоява чувството на тревожност и е много приятно когато изпълните някоя задача от списъка.

  • Развлечения

    Слушайте музика, четете книга, решавайте кръстословици, плетете, шийте, рисувайте и т.н. Правете всичко, което обичате, но често нямате време да направите. Всичко, което ще ви отвлече от тревожните мисли, или ще изисква концентрация, ще ви помогне.

  • Избягвайте негативната информация. 

    Информацията, свързана с коронавируса е важна за всички нас но постоянното ѝ следене, провокира сериозно безпокойство.
    Гледайте или слушайте новините не повече от веднъж на ден.

  • Дишане. Това просто упражнение наистина може да ви помогне, когато се чувствате притеснени. Седнете или застанете в отпусната поза. Концентрирайте се върху дишането си и вдишайте дълбоко, броейки до 5, а издишайте по-бавно, броейки до 10. Повторете цикъла няколко пъти, докато не започнете да се успокоявате.

Въпросите и отговорите на Европейското Кардиологично Дружество са преведени и отпечатани с малки съкращения.

Прочетете още в Полезно е да знаете!